Concurs interjudețean „Miron Costin, file de cronică”, pe 26 mai, în comuna Trifești

ŞCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA  TRIFEŞTI
Structură Școala Gimnazială Miron Costin
organizează în data de 26 mai 2017 SIMPOZIONUL – CONCURS  INTERJUDEŢEAN Miron  Costin,  file de cronică Ediţia a IV-a

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Activităţile se adresează elevilor, profesorilor, cercetătorilor şi se vor desfăşura pe două secţiuni:

  1. Referatele/eseurile cadrelor didactice – cu participare directă sau indirectă-  să se încadreze în  tema Miron Costin, file de cronică sau Evenimente istorice care au marcat istoria comunității locale. Participanții direcți își vor prezenta lucrările în cadrul simpozionului desfășurat la Scoala Gimnazială Miron Costin în data de 26 mai 2017.
  2. Pentru elevii din clasele III-XII –Referate/desene/colaje, îndrumaţi de un cadru didactic, cu tema Comemorări și aniversări în anul 2017: 140 de ani de la începutul războiului de independență,  160 de ani de la lucrările divanurilor ad-hoc, 100 de ani de la primul război mondial.

Acest proiect a luat naştere ca o necesitate de a cultiva elevilor mândria apartenenţei spirituale la poporul român prin valorificarea istoriei locale şi naţionale. Prin urmare, cercetarea personalităţilor locale conduce elevii pe drumul descoperirii istoriei locurilor natale într-o altă lumină, deosebită de prezentarea didactică de la catedră. Pe de altă parte se vor realiza şi schimburi de experienţă între şcoli şi alte instituţii de cultură prin promovarea bunelor practici în educaţie sau între profesorii şcolii şi cadrele didactice sau oamenii de cultură particanţi  sau implicaţi în proiect.

Sunt implicate următoarele instituţii:Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Consiliul Local Trifeşti, Parohia Trifeşti, Parohia Miron Costin, Parohia Brănişteni,Şcoala Gimnazială Trifeşti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” şi Asociația Mitropolit Visarion Puiu.

Activitatea, a fostiniţiată de profesorul de istorie Pavel Petrea şi coordonată tot de domnia sa şi directorul Lupu Carmen.

Deschiderea simpozionului va avea loc la Şcoala Miron Costin din comuna Trifeşti, ulterior, invitaţii împreună cu un sobor de preoţi, se vor deplasa la mormântul cronicarului unde se va oficia o slujbă de pomenire.

Printre invitaţi se numără prof. Lăcătuşu Violeta, conf univ.dr. Dumitru Boghian, titularul Catedrei de istorie veche de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesor doctor Sergiu Enea, de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, pr.Florin Ţuscanu, Expert patrimoniu Mihaela Băbuşanu de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău,  autorități locale, foști și actuali profesori ai şcolilor din comună, elevi.

Susţinătoarea evenimentului este Primăria Trifeşti.

PUBLICITATE