Comunicat PACT – Ce are de ascuns CJ Neamț? Trei întrebări pentru Ionel Arsene

Ce are de ascuns CJ Neamț? Raportul în baza căruia scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost demis din fruntea Bibliotecii Județene Neamț este de negăsit – notează un comunicat PACT emis către AGERPRES

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După ce voci importante din societatea civilă precum Uniunea Scriitorilor au criticat la unison demiterea a trei directori ai instituțiilor de cultură din Neamț, Consiliul Județean Neamț îi sfidează în continuare pe cetățeni prin declarații mincinoase și prin refuzul transparenței decizionale. Reamintim că instituția condusă de președintele PSD Neamț Ionel Arsene i-a destituit în această lună pe șefii a trei instituții de cultură din județ: scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Județene ‘G.T. Kirileanu’ Neamț, actorul Liviu Timuș, director al Teatrului Tineretului și domnul Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Neamț. PACT a protestat public împotriva acestei decizii revoltătoare, luate strict din motive de ordin politic, fără a avea nimic de-a face cu performanțele instituțiilor și a solicitat public revocarea demiterii celor trei oameni de cultură.

Urmare a acestei decizii, vicepreședinte PACT Andrei Carabelea s-a prezentat în ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț din data de 12 mai 2017 pentru a solicita un raport de evaluare complet care să prezinte argumentele destituirilor acestora. Deși președintele Consiliului Județean a declarat că acest raport se află pe site-ul instituției, www.cjneamt.ro, documentul este de negăsit. Așadar, Andrei Carabelea a participat din nou la ședința Consiliului Județean Neamț, în data de 29 mai 2017 și a solicitat din nou raportul. Președintele Consiliului Județean a declarat din nou că acesta este postat pe site, la adresa: http://www.cjneamt.ro/institutiisubordonate/default.aspx.

La această secțiune se găsesc însă rapoartele de activitate ale celor trei instituții pe anul 2016, care prezintă argumente mai degrabă pentru păstrarea în funcție a celor trei. Rapoartele de evaluarea în urma cărora s-a decis demiterea celor trei directori sunt în continuare de negăsit.

Astfel, PACT Neamț prin Andrei Carabelea a înaintat o cerere în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public pentru a obținerea raportului de evaluare în baza căruia au fost demiși directorii instituțiilor de cultură. Totodată, PACT îi adresează pe această cale domnului Ionel Arsene, următoarele întrebări:

1. Care este motivul pentru care nu a publicat pe site acest raport, așa cum el singur a declarat public, de două ori?

2. De ce a refuzat dreptul nemțenilor la o informație de interes public?

3. De ce a susținut public, cu bună știință, informații neadevărate?

PACT consideră că prin faptul că a susținut public informații neadevărate, președintele Consiliului Județean Neamț i-a jignit pe cetățenii pe care ar trebui să-i reprezinte. Totodată, întârzierea curioasă a publicării raportului respectiv ne face să ne întrebăm dacă nu cumva domnul Ionel Arsene are ceva de ascuns.

Îi solicităm acestuia să răspundă urgent la întrebările de mai sus. Altfel, tăcerea domniei sale va fi interpretată drept o confirmare tacită a faptului că înlocuirea celor trei directori nu a fost nimic altceva decât o execuție politică.

sursa: AGERPRES
PUBLICITATE