Comunicat de presă al Direcției Silvice Neamț privind protestul de ieri


In data de 09.02.2016, intre orele 11.00 – 15.30, Asociatia Forestierilor – sucursala Neamt a organizat o adunare publica de protest in fata Institutiei prefectului – judetul Neamt si in fata Directiei Silvice Neamt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dupa primul rand de discutii pe care reprezentantii protestatarilor l-au purtat la Institutia Prefectului, in jurul orelor 12.00, o delegatie formata din 6 persoane a participat la o intalnire cu reprezentantii Directiei Silvice Neamt.

Citește și Protest în fața prefecturii Neamț. Sute de lucrători forestieri scandează „hoții !”

Principala revendicare a fost anularea licitatiei intermediare pentru vanzarea masei lemnoase pe picior/materialului lemnos fasonat, organizata de catre Directia Silvica Neamt, in perioada 10-12 februarie 2016; alte revendicari s-au referit la modul de organizarea a activitatilor de exploatare practicate de catre Regia Nationala a Padurilor, ROMSILVA, precum si asupra preturilor de pornire la licitatii, transmise directiilor silvice pentru aplicare.

Revendicarile protestatarilor au fost motivate de faptul ca in Sedinta de Guvern din data de 03.02.2016, a fost aprobat proiectul de H.G. pentru modificarea si completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica aprobat prin HG nr.924/2015, care printre altele, modifica mecanismul de calcul al pretului de referinta pentru fiecare an de productie, precum si gradul de accesibilitate.

Citește și Protestul s-a transformat în scandal și îmbrânceli. Vezi video

Reprezentantii Directiei Silvice Neamt au aratat faptul ca licitatia din perioada 10-12 februarie 2016 nu a putut fi anulata, deoarece, pe fondul lipsei unor clarificari din partea autoritatilor centrale, aceasta fost initiata inca dinaintea discutiilor din Sedinta de Guvern din 03.02.2016.

Totodata s-a prezentat faptul ca Hotararea de Guvern in discutie a aparut abia in Monitorul Oficial nr. 95 de ieri, 8 februarie 2015, sub forma Hotărârea nr. 43/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, iar la Art.II. se stipuleaza: „Procedurile de licitaţie în curs de desfăşurare şi contractele, prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 924/2015 privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, rămân supuse legislaţiei în vigoare la data iniţierii, respectiv încheierii acestora”.

In acest contex partile au hotarat, de comun acord, sa solicite Institutiei Prefectului o intalnire de analiza si mediere, luandu-se in calcul atat noul context legislativ, cat si solicitarile protestatarilor si situatia economico-sociala creata in randul unor comunitati rurale.

Urmare a intalnirii desfasurata la Institutia Prefectului, la care au participat 4 reprezentanti ai protestatarilor si 5 reprezentanti ai Directiei Silvice, s-au transmis in regim de urgenta 2 scrisori catre Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, respectiv catre Directorul General al Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA, prin care se solicita analiza situatiei din teritoriu si anularea licitatiilor anuntate.

In aceasta situatie, Directia Silvica Neamt isi exprima acordul si disponibilitatea fata de aplicarea in regim de urgenta a oricarei solutii legale ce va fi transmisa de catre autoritatile centrale, pentru a debloca situatia existenta.

PUBLICITATE