Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ ia măsuri în privința Mănăstirii Agapia

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Analizând Procesul-verbal nr. 32 din 04.04.2017, întocmit de comisia mixtă numită prin Ordinul Prefectului nr. 114/03.04.2017 pentru constatarea şi evaluarea deteriorărilor clădirilor din incinta Ansamblului Mănăstirii Agapia, comuna Agapia, judeţul Neamţ, din care rezultă evoluţia defavorabilă a fenomenelor de degradare a structurii de rezistenţă a clădirilor din incinta Ansamblului Mănăstirii Agapia, comuna Agapia, judeţul Neamţ;

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ţinând cont de Expertiza Tehnică a stării de avariere a Ansamblului Mănăstirii Agapia şi de Memoriul Tehnic pentru continuarea şi finalizarea obiectivului de investiţie „Lucrări de consolidare-conservare-restaurare la monumentul istoric Ansamblul Mănăstirea Agapia – judeţul Neamţ”; În temeiul prevederilor art. 22, lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

HOTĂRĂŞTE:

Art.1. Stăreţia Mănăstirii Agapia va lua măsurile de urgenţă necesare punerii în siguranţă a Ansamblului Mănăstirii Agapia, comuna Agapia, judeţul Neamţ.

Art. 2. Proiectantul va elabora un proiect de urmărire specială privind comportarea în timp a construcţiilor aparţinând Ansamblului Mănăstirii Agapia, comuna Agapia, judeţul Neamţ, conform obligaţiilor ce-i revin potrivit art. 22, lit. d) din Legea nr. 10 / 1995 privind calitatea în construcţii, republicată.

Art. 3. Stăreţia Mănăstirii Agapia va dispune măsuri de interzicere, respectiv limitare a accesului persoanelor în zonele cu pericol potenţial, pe baza programului de urmărire specială a comportării în timp a construcţiilor aparţinând Ansamblului Mănăstirii Agapia, comuna Agapia, judeţul Neamţ. De asemenea, va lua măsuri pentru finalizarea relocării depozitului de carte în spaţii sigure.

Art. 4. Stăreţia Mănăstirii Agapia va dispune măsuri de întreţinere a şanţurilor şi rigolelor pentru colectarea şi dirijarea apelor meteorice şi de infiltraţii din vecinătatea construcţiilor. De asemenea, va acorda o atenţie specială instalaţiilor purtătoare de apă din cadrul ansamblului mănăstiresc.

Art. 5. Stăreţia Mănăstirii Agapia va dispune măsuri pentru urmărirea comportării curente a construcţiilor aparţinând ansamblului mănăstiresc, pe baza unui program, conform prevederilor cap. 3 din Normativul privind comportarea în timp a construcţiilor, indicativ P 130/1999.

Art. 6. Stăreţia Mănăstirii Agapia va emite actele de autoritate necesare pentru a stabili persoanele responsabile de aducerea la îndeplinire a măsurilor pentru punerea în siguranţă a ansamblului mănăstiresc.

Art. 7. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va transmite prezenta hotărâre instituţiilor şi persoanelor interesate.

Vezi și Pericole în lăcașele de cult din Neamț! Biserica „Buna Vestire” va interzice accesul cetățenilor

PUBLICITATE