Colecţia Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ, într-o expoziţie de excepţie din Germania

Începând de duminică, 2 aprilie 2017 şi până în 5 noiembrie 2017, o serie de piese din colecţia de pești fosili a Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ constituie parte integrantă a unui proiect expoziţional realizat de muzeul Bürgermeister-Müller din Solnhofen (Germania). De altfel, între cele două instituţii există un acord de colaborare care se extinde şi la nivel de cercetare; mulţumim pe această cale domnului dr. Martin Roeper pentru implicarea sa în valorificarea colecţiilor muzeului nemţean.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Colecţia de peşti fosili Oligoceni este cea mai reprezentativă pentru Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ şi de asemenea este cea mai importantă şi valoroasă colecţie ştiinţifică de acest gen din ţară, alăturându-se colecţiilor similare din muzeele de la Darmstadt (Germania), Moscova (Rusia), Wroclaw (Polonia), Brno (Cehia), Viena (Austria), Paris (Franța). Proiectul realizat de muzeul german include piese de excepţie din mai multe ţări – Austria, Elveţia, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Statele Unite (statul Montana) şi România.

Solnhofen este o localitate din sudul districtului Weissenburg-Gunzenhausen din Franconia Mijlocie renumită pentru formaţiunile calcaroase şi fosilele sale. Menţionată pentru prima oară în a doua jumătate a secolului al VIII-lea, localitatea a fost numită după călugărul anglo-saxon „Sola” trimis în jurul anului 750 în zona râului Altmühl cu scopul convertirii triburilor germanice din zonă la creştinism.

Patrimoniul instituţiei muzeale s-a constituit pe baza colecţiei lui Friedrich Müller, fondator al muzeului şi cetăţean de onoare al oraşului Solnhofen. Expoziţia de bază, recent reorganizată (2014) are ca punct principal de atracţie „Lumea Archaeopteryx”. Este vorba despre fosile de dinozauri înnaripaţi şi păsări primitive grupate sub semnul unui nou concept expoziţional – Paleozoo (care îmbină perspectiva zoologică convenţională cu accea a unui muzeu de ştiinţe naturale).

PUBLICITATE