Club GreenIMPACT la Piatra-Neamț, prin Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ a fost selectată să facă parte din programul GreenIMPACT al Fundației Noi Orizonturi. Pentru înscriere, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ a desemnat doi lideri de proiect – Mihaela Mereuță, director-manager, și Virgil Cojocaru, bibliotecar metodist – precum și mai mulți ambasadori selectați inițial pentru implicarea în proiect: prof. Elena Costrachevici de la Colegiul National de Informatică Piatra-Neamț, prof. Cristiana Șoimaru de la Școala Gimnazială nr. 3 Piatra-Neamț, Cătălin Nemțanu de la Asociația JuvenALA; prof. Livia Marinela Nicolae de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamț, prof. Daniela Gabriela  Mitrea de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Piatra-Neamț, prof. dr. Gianina Buruiană de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamț și prof. Maria Tudor de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

GreenIMPACT este o rețea de cluburi de voluntariat deschise exclusiv în localități cu potențial ecoturistic din Colinele Transilvaniei (Târnava Mare – Hârtibaciu – Olt), Pădurea Craiului (Bihor), Mara – Cosău – Creasta Cocoșului (Maramureș), Țara Dornelor (Suceava), Țara Hațegului (Hunedoara), Ținutul Zimbrului (Neamț), Tușnad (Harghita) – provocându-i pe voluntari să gândească proiecte de conservare și valorificare a patrimoniului natural și cultural.

Fundația Noi Orizonturi și GreenIMPACT

Fundația Noi Orizonturi a fost înființată în anul 2000, de soții Dana și Brandi Bates, ca model de educație prin experiență pentru tineri. Printre programele derulate de Fundația Noi Orizonturi se numără și Programul IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acțiune, Comunitate, Tineri), care înseamnă o rețea de Cluburi de Inițiativă Comunitară pentru Tineri. „IMPACT este un instrument puternic de schimbare socială. În IMPACT tinerii învață să identifice problemele din comunitate, să gândească și să lucreze împreună, să scrie și să implementeze proiecte strategice în folosul comunității. Aceste proiecte sunt principalul instrument de învățare în IMPACT și aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri prin dezvoltarea unor abilități de viață care completează cunoștințele dobândite în școală“, precizează reprezentanții Fundației Noi Orizonturi.

De la Programul IMPACT s-a evoluat la rețeaua de cluburi GreenIMPACT. „Pentru că ne dorim ca tinerii impacți să cunoască, să aprecieze și să valorifice mai bine patrimoniul natural și cultural al locurilor în care s-au născut; pentru că ne dorim ca tinerii, în general, să rămână acasă și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității lor; pentru că știm că cele mai bune lucruri se întâmplă atunci când oamenii lucrează împreună și pentru că suntem convinși că turismul poate schimba soarta unei comunități. Pentru toate aceste motive am decis să lansăm GreenIMPACT“, mai precizează reprezentanții Fundației Noi Orizonturi.

Conform acestora, în cadrul programului tinerii vor participa săptămânal la ateliere de lucru de două-trei ore, conduse de lideri-facilitatori, în care vor fi dezbătute teme de ecologie, patrimoniu, antreprenoriat. „Astfel, tinerii vor învăța să inventarieze patrimoniul natural și cultural al zonei, să contribuie la conservarea, protejarea, valorificarea lui, să înțeleagă principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, să folosească creativ și sustenabil resursele din comunitate, să își dezvolte simțul antreprenorial. În acest proiect, peste 600 de copii și tineri care au împlinit 15 ani (încurajăm înscrierea în club și a tinerilor care au terminat școala, dar nu au părăsit comunitatea) vor învăța, cu ajutorul metodei experiențiale, cum să planifice și să realizeze cel puțin 100 de mici proiecte de îmbunătățire/ dezvoltare a comunităților lor“, explică reprezentanții Fundației Noi Orizonturi.

PUBLICITATE