CICIA Roznov, partener la proiectul „Grupuri de acțiune locală pentru comunități mai bune în U. E.”

Asociația Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri Roznov a participat în calitate de partener la proiectul Grupuri de actiune locală pentru comunități mai bune în Uniunea Europeană (LAGs4EU), finanțat prin programul ”Europa pentru cetățeni”, perioada 2015 – 2017.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Obiectivele proiectului:
– sporirea cunoștințelor și abilităților reprezentanților administrației publice locale, grupurilor de acțiune locală (GAL), ONG-uri, alți factori interesați, pentru punerea în aplicare a acțiunilor de dezvoltare la nivel de bază;
– îmbunătățirea schimbului de know-how între participanți cu privire la modul în care includ grupuri de părți interesate și încurajează voluntariatul în acțiuni de dezvoltare locală;
– creșterea rolului cetățenilor și încurajarea participării democratice și a incluziunii active în elaborarea politicilor în Uniunea Europeană;
-stabilirea conexiunilor puternice între țările partenere, pentru consolidarea competențelor de punere în aplicare a proiectelor UE  și să dezvolte programe viitoare de cooperare;
-încurajarea dialogului intercultural și promovarea valorilor europene.   

Consorțiul proiectului a fost format din 18 organizații partenere din 9 țări UE și nonUE: Croația – coordonator (1), România (9), Slovenia (1), Slovacia (1), Bosnia&Herțzegovina (1), Italia (2), Cehia (1), Polonia (1), Lituania (1).

Au fost organizate 9 întâlniri de câte 3 zile în fiecare țară parteneră. Au participat cetățeni, autorități locale, reprezentanți ai societății civile pe 3 categorii de vârstă: sub 30 de ani / între 30 și 65 de ani / peste 65 de ani.

Principala provocare a proiectului a constituit-o verificarea concordanței dintre strategiile GAL-urilor și nevoile și aspirațiile cetățenilor. Au fost prezentate rezultate relevante din domeniile: cultură și patrimoniu, dezvoltare rurală, protecția mediului, antreprenoriat în rândul tinerilor.

Participanții la evenimente au luat cunoștință despre exemple concrete cu privire la modul de includere a cetățenilor și a altor părți interesate în acțiunile GAL-urilor prin seminarii, ateliere de lucru interactive, vizite la fața locului, instrumente de comunicare și prezentare.

Evenimentele au servit drept oportunitate pentru participanți de a stabili legături mai strânse și de a-și îmbunătăți capacitatea de a pune în aplicare proiecte în parteneriat. Fiecare eveniment din proiect a inclus cetățeni din comunitățile locale și a fost organizat într-un mod care îi încurajează să își asume un rol proactiv în acțiuni de dezvoltare regională.

La sfârșitul proiectului, s-a format o rețea de orașe formalizat printr-un acord de cooperare si se va redacta un Ghid de bune practici care va fi accesibil on line (https://web.facebook.com/cicia.ro/, http://cicia.nt.ro/ ).

PUBLICITATE