„Chelnerul mut” după Harold Pinter – o nouă premieră la Teatrul Tineretului


AfisTeatrul Tineretului anunță premiera Chelnerul mut după Harold Pinter, un spectacol de Rareș Pîrlog. Reprezentaţiile vor avea loc sâmbătă şi duminică (27 şi 28 februarie 2016), de la ora 19.00, la Sala Studio „Corneliu – Dan Borcia“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Chelnerul mut
după Harold Pinter

Distribuția: Ben – Rareș Pîrlog, Gus – Florin Hrițcu, Chelnerul mut – Răzvan Bănuț

Un spectacol de Rareș Pîrlog

„O bătaie de cap publică permanentă“ cum îl numea biograful său, Michael Billington,  pentru ideile sale controversate şi direct exprimate în ceea ce priveşte arta și  politica mondială, Harold Pinter (1930-2008) a fost dramaturg, scenarist, regizor, actor, poet, romancier, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2005. În motivația pentru acordarea Premiului Nobel există o afirmație edificatoare pentru definirea operei sale dramatice: „în piesele sale [el] descoperă abisul de sub pălăvrăgeala cotidiană şi forţează intrarea în încăperile închise ale opresiunii“.

Chelnerul mut a fost scrisă în 1957, în anii când Pinter aparținea grupării de tineri dramaturgi Angry Young Man, din Londra, și propunea deja ceea ce criticii au definit mai târziu o nouă linie a absurdului.

La Teatrul Tineretului piesa a fost montată pentru prima dată în octombrie 1993, în regia lui Alison Sinclair, scenografia: Adina Panaitescu, avându-i în distribuție pe Florin Măcelaru (Ben) și Liviu Timuș (Gus). La câteva luni de la premieră, Florin Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Tineretului, trecea la cele veșnice. Rareș Pîrlog a dorit ca spectacolul său să fie dedicat memoriei acestui mare actor, care i-a bucurat copilăria și adolescența cu spectacolele sale.

În Chelnerul mut ești surprins de suspansul detectivistic, de jocurile absurde de cuvinte care stârnesc râsul, de tăcerile semnificative – acele tăceri care nu tac niciodată pentru că sunt răspunsuri la provocările realității tensionate.

Raluca Naclad (consultant artistic)

PUBLICITATE