Cele trei variante de lucru ale președintelui Klaus Iohannis privind revocarea lui Kovesi

Decizia CCR prin care forțează mâna președintelui Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, Codruța Kovesi, a creat o nouă mutare pe tabla de șah a politicii românești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În teorie, sunt 3 variante pe care președintele Iohannis le are la dispoziție.

Prima variantă ar fi să ignore decizia CCR, să meargă cu susținerea șefei DNA până la capăt, lucru care ar aduce în mod firesc mutarea PSD care înseamnă suspendarea.

Doar că nu va fi o suspendare după modelul Băsescu, care s-a întors întărit si bine poziționat în sondaje după referendumul din 2007. Între timp, PSD a învățat să nu greșească de trei ori la fel.

Dacă va fi suspendat, Iohannis nu va ajunge la un referendum popular. În timpul scurs de la suspendarea din Parlament și până la referendum, Călin Popescu Tăriceanu preia atribuțiile și rade toate pârghiile apropiate de Iohannis: șefa DNA, procurorul general, poate chiar și șeful SRI. Urmează numirea unor procurori agreați de PSD și abia atunci se poate spune că PSD are toată România la picioare.

După asta, Parlamentul revocă decizia de suspendare pentru ca Iohannis să nu ajungă la votul popular care l-ar putea propulsa înapoi întărit, președintele se întoarce la Cotroceni și rămâne un simplu spectator până anul viitor.

Varianta a doua este următoarea: Iohannis nu vrea să încălcalce o decizie a CCR și o demite pe șefa DNA. Aici va fi un mare moment de cotitură pentru viitorul politic al președintelui. În mod automat își va pierde susținerea străzii, a sutelor de mii de activiști #rezist, chiar și a unei importante părți din activul de partid al PNL. Să nu uităm că o parte din actualii liberali sunt foștii ”băsiști” care în perioada 2004-2012 au mers alături de un președinte ”jucător”, care și-a pus pielea în joc în două suspendări ale PSD-ului de atunci.

A treia variantă și cea mai ușor de gestionat pentru președinte este demisia Codruței Kovesi, care poate veni după o conferință de presă în care să spună că își dorește ca activitatea anticorupție să meargă mai departe și să nu aibă de suferit din cauza unui singur om. Oricum mandatul șefei DNA urma să se încheie peste un an, se sacrifică în felul ăsta, va câștiga foarte mult la capitolul încredere și susținere populară, dar va oferi un sprijin consistent președintelui.

Între timp, Iohannis numește un interimar pe o perioadă de un an propus de procurorul general, lupta împotriva corupției merge înainte, iar PSD-ul nu mai poate da vina pe Kovesi.

Sigur că procedural mai există varianta ca președintele să refuze de a semna revocarea pe legalitate și nu pe oportunitate, dar asta după ce va apărea motivația CCR.

Oricum, viitorul mandat al președintelui Iohannis se decide zilele astea, în funcție de felul în care acesta va juca sau nu partida CCR-DNA.

PUBLICITATE