Cel mai vechi cor bărbătesc din România, înființat la 1 decembrie 1918, vine la Neamț

Printre proiectele importante pe care Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț le organizează an de an se află și cel sugestiv intitulat ARMONII PASCALE.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Una profund spirituală, manifestarea de anul acesta din cadrul proiectului prilejuiește întâlnirea publicului pietrean cu membrii celebrului cor bărbătesc din Finteușul Mare.

Sunt oameni simpli, de la țară, și, la fel ca pe strămoșii lor, îi unește iubirea pentru cântecul patriotic. Povestea corului de plugari de la Finteuşu Mare a început în urmă cu 100 de ani şi este strâns legată de Ziua Marii Uniri. De atunci şi până astăzi membrii corului au avut sute de concerte atât în ţară cât şi în străinătate.

Artiștii maramureșeni vor interpreta pricesne și cântece patriotice, armonizând pregătirea spirituală de dinaintea Sfintelor Sărbători Pascale cu aniversarea, anul acesta, a Centenarului Unirii.

În deschiderea concertului, Grupul „Floare de colț”, coordonat de Georgiana Șerban Axinte, va oferi un recital muzical.
Organizatorii pregătesc și un moment aniversar, Centrul, instituție de cultură reprezentativă a județului Neamț, împlinind în această perioadă a anului jumătate de veac de activitate.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 martie, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, începând cu ora 17:00.

Intrarea la spectacol se face pe baza invitațiilor emise de instituția organizatoare, invitații care se găsesc la secretariatul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, strada Ștefan cel Mare, nr. 3A, telefon 0233.21.40.26 (program de lucru: luni – vineri, orele 8:00-16:00).

***
Satul Finteuşu Mare este aşezat în sudul judeţului Maramureş şi aparţine, administrativ, de oraşul Şomcuta  Mare, sat pur românesc şi ortodox.

Corul susţine primul concert la 1 Decembrie 1918, în Şomcuta Mare, centrul Districtului Chioar, unde românii erau adunaţi cu mic cu mare şi aşeptau cu înfrigurare să primească veşti de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde trebuia să se ia hotărârea de făurire a României Mari.

Când, în sfârşit, s-a anunţat consfinţirea Marii Uniri, din piepturile finteuşenilor conduşi de dirijorul Nistor Dragoş, au izbucnit acordurile cântecului, de-atâţia ani zăgăzuit, “Pe-al nostru steag e scris Unire”!

Acesta este începutul, actul de naştere, al acestui celebru cor, care, iată, are vârsta României Mari.

La sfârşitul anului 1944, învăţătorul şi dirijorul Nistor Dragoş trece în eternitate, la vârsta de 54 de ani.

De-a lungul anilor, Corul din Finteuşu Mare s-a lansat într-o misiune artistică şi educaţională permanentă, având în repertoriul lor cântece despre renaşterea şi menţinerea în conştiinţa poporului a dragostei de neam şi ţară: “Romanul” – de Ciprian Porumbescu; “Dorul Ardealului” – de Aurel Popovici; “Resunetul Ardealului” – de Ion Vidu; “Marşul lui Tudor”  -de Aurel Popovici; “Pui de lei” – de Ionel Brătianu; “Cisla“ – de Ciprian Porumbescu; “Ceasul rău” – de Izidor Vorobchievici.

Datorită calităţilor vocale şi interpretative ale Corului, mulţi compozitori au scris şi dedicat piese pentru interpretare: Gheorghe Dumitrescu, Ioan D. Chirescu, Liviu Borlan, Constantin Arvinte, Mircea Neagu, Zaharia Popescu, Emil Gavriş.

În palmaresul grupului maramureşean se înscriu numeroase premii şi distincţii. Vocile coriştilor au putut fi auzite de publicul din întreaga ţară, precum şi din Italia, Ungaria, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Elvetia ori Franţa.

Din 30 noiembrie 2003, conducerea corului este preluatăa de prof. Andrei Dragoş, care promovează proiectul “Cântec din sufletul neamului” – concert coral în patru părţi şi conţinuturi, cântece patriotice, prelucrări din folclor, cântece religioase şi colinde.

Proiectul a fost promovat şi susţinut în concerte externe în comunităţile de români din Paris, la Ambasadă şi la Catedrala Sfinţii Arhangheli “Mihail, Gavril şi Rafail”, la Toulouse,  la Milano şi Torino (în Italia),  în Arganda şi Alcala de Henares (Spania), în Domul din Salzburg (Austria), la Cornaux şi Sion (Elveţia).

PUBLICITATE