Către președintele CJ Neamț, Ionel Arsene: „Elevii nemțeni vor decont PE BUNE!”

Consiliul Județean al Elevilor Neamț (CJE Neamț), structura reprezentativă a elevilor din acest județ, ia atitudine în fața abuzului operatorilor de transport care oferă abonamente lunare cu un preț ce depășește, în unele cazuri, dublul costului maxim impus și decontat de către Guvern, încălcând dreptul elevilor de a le fi decontate integral cheltuielile cu naveta la/de la școală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma numeroaselor sesizări primite de la elevii din județ, privind diferențele uriașe dintre costul abonamentului lunar de transport și valoarea decontată de către școală, CJE Neamț a decis să inițieze campania „Elevii nemțeni vor decont PE BUNE!”, ce are ca scop rezolvarea acestei probleme prin unirea vocilor elevilor care au curajul să ia atitudine atunci când li se încalcă drepturile!

Deși modificările legislative din ultimii ani ar fi trebuit să asigure decontul integral al cheltuielilor cu abonamentul lunar de transport pentru elevi, acest lucru a rămas la nivel pur teoretic! Prin OUG 69/2016, Guvernul României a introdus noțiunea de „tarif maxim per kilometru”, deoarece „mecanismul actual de decontare plafonată nu acoperă tariful integral decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, iar în multe cazuri diferența de preț nedecontată este foarte mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde se găsesc cei mai mulți tineri.” (extras din motivarea respectivei ordonanțe). Cu toate acestea, operatorii de transport aleg să nu respecte plafonul impus de către Guvern, iar elevii și familiile acestora au de suferit.

Redăm câteva dintre declarațiile semnatarilor petiției care, în doar 4 zile, a strâns peste 1200 de semnături:

„Am semnat această petiție pentru un bine. Există familii care au 2-3 copii ce fac naveta și, având în vedere venitul pe care îl asigură statul roman…” – Cerasela P.

„Banii pe care îi primim ca și decont pentru transportul spre/dinspre şcoală nu acoperă nici măcar 40% din cheltuielile reale, ceea ce mi se pare anormal!” – Lavinia F.

Dacă nici ție nu ți se pare drept ce se întâmplă și vrei să te alături campaniei, semnează petiția și dă-o mai departe!

https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/elevii-nemteni-vor-decont-pe-bune

PUBLICITATE