Câți vizitatori au avut muzeele din Neamț în 2016. Cetatea Neamț – peste 150.000

Activitățile cultural-științifice organizate de Complexul Muzeal Județean Neamț și impactul lor asupra publicului vizitator

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Indiscutabil, evoluția și afirmarea instituțiilor muzeale din județul Neamț sunt strâns legate de specificul și nevoile culturale ale acestui ținut, remarcat de mult timp prin patrimoniul său istoric, artistic, etnografic, memorialistic și științific, dar și de activitatea desfășurată de colectivele de specialiști care deservesc muzeele nemțene, centre culturale, creatoare și animatoare ale muzeografiei, pentru beneficiarii din mediile urban și rural, deopotrivă.

În mod concret numărul de vizitatori a crescut, în anul 2016 față de anul 2015, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț de la 12.474 la 14.151; la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț de la 4.510 la 6.250; la Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț de la 2.589 la 3.633; la Muzeul de Artă Piatra-Neamț de la 3.965 la 10.688; la Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț de la 2.413 la 4.404; la Muzeul Curtea Domnească Piatra-Neamț de la 1.537 la 8.676; la Muzeul Memorial ”Ion Creangă” Humulești de la 90.105 la 105.895; la Muzeul Cetatea Neamț de la 128.576 la 156.086; la Muzeul de Istorie și Etnografie Tg. Neamț de la 1.870 la 2.302; la Muzeul de Istorie Roman de la 5.090 la 7.920; la Muzeul de Științele Naturii Roman de la 1.273 la 2.664; iar la Muzeul de Artă Roman de la 1.110 la 2706.

Pentru anul 2016, raportat la anul 2015, la nivelul Complexului Muzeal Județean Neamț, cifra de beneficiari culturali estimată (230.000) a fost depășită (334.228) din cel puțin două motive: includerea în calendar a unor noi acțiuni cultural-științifice pentru publicul larg și extinderea programului de vizitare. La această evoluție au contribuit:

  • creșterea numărului de proiecte și acțiuni de pedagogie muzeală la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț și Muzeul de Istorie Roman;
  • realizarea expoziției permanente la Curtea Domnească Piatra-Neamț (Pivnița II);
  • realizarea expoziției permanente a Muzeului de Științele Naturii Roman (parter);
  • creșterea numărului de materiale de promovare, inclusiv a celor gratuite pentru publicul larg;
  • organizarea unor expoziții cu mare impact la public ( Călimări de epocă, 22 ianuarie – 4 martie la MIAPN; Arta vânătorii, 11 martie – 22 mai la MIAPN; Poftiți la șezătoare… acasă la Ion Creangă (ediția a II-a), 18 mai la MMICH; Conferința Națională a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, 19 – 21 mai la MIAPN; Ziua internațională a Muzeelor și Noaptea muzeelor, 18 mai; Festivalul de artă populară „Lada cu zestre”, ediția a XI-a, 27-29 mai; Lumea LEGO, 1-30 iunie la MIAPN; Performanțe ale sportului nemțean, 13 iulie – 5 august la MIAPN; Universul păpușilor de porțelan (24 august – 9 octombrie), la MIAPN; Victor Brauner – 50 de ani de la moarte, 24 iunie, MAPN; Zilele Cetății Neamț: expoziții, concerte, 1-3 iulie la MCN; Sarea-ingredient, aliment, medicament, 8 septembrie – 25 nov. la MIETN; Aurul şi argintul antic al României, 21 septembrie – 30 octombrie la MAPN; Colocviu, Cercetări interdisciplinare asupra Culturii Cucuteni, 4-9 dec la MAECPN; 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, octombrie la MIAPN; Zilele Ion Creangă, ediţia a XLVII-a, 9-11 dec. la MMICH; Târgul de Crăciun, 2016 – ian. 2017);
  • diversificarea serviciilor culturale;
  • valorificarea potențialului de vizitare a muzeelor din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț prin intermediul actorilor de audiență locală (site, mass-media, publicații de specialitate), națională (site, media, publicații de specialitate) și internațională (site, media, publicații de specialitate).

Amenajarea de noi spații expoziționale a dus la: creșterea atractivității unităților muzeale, diversificarea serviciilor culturale și punerea în valoare a patrimoniului existent. Toate evenimentele organizate în cadrul instituției s-au bucurat de o creștere a beneficiarilor comparativ cu anii anteriori datorită creșterii calității, iar cercetările arheologice pe lângă faptul că au permis îmbunătățirea colecțiilor cu piese unicate, au dus la valorificarea descoperirilor printr-o serie de studii, articole, rapoarte și prezențe la expoziții naționale, care au atras publicul. Vizitele gratuite au reprezentat unul dintre motivele care au determinat publicul tânăr să se îndrepte către muzee. Publicațiile Complexului Muzeal Județean Neamț, prin calitatea științifică, informațională și grafică au atras atenția unor importanți cercetători (arheologi, istorici de artă, teologi, etnografi) din țară și străinătate.

Expozițiile, simpozioanele și celelalte manifestări culturale au contribuit la diversificarea ofertei culturale a județului, urmărind să satisfacă o gamă largă de gusturi culturale (festival medieval, seri muzicale, expoziții cu artiști plastici importanți, concerte și/sau spectacole muzicale etc.) și să concentreze un număr mai mare de manifestări culturale importante pe durata sezonului turistic de vară.

PUBLICITATE