Caniculă în Neamț: Prefectul, discuții cu Mitropolitul pentru ca bisericile să vină în ajutorul populației

Joi, 29 iunie 2017, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, în care a fost aprobat planul referitor la măsurile și acțiunile specifice combaterii efectelor cauzate de creșterile de temperatură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cadrul ședinței au fost prezentate informări de către principalele instituții implicate în gestionarea planului, respectiv ISU, ITM, DSP și ISJ.

Datorită faptului că vineri va fi susținută ultima probă a examenului de bacalaureat, atât în sălile de clasă cât și în exterior (proba sportivă), s-a solicitat sprijinul Serviciului Județean de Ambulanță în centrele de examinare sportivă, prin prezența a câte unui echipaj cu medic. De asemenea, s-a transmis solicitarea de a fi asigurată apă potabilă atât elevilor cât și profesorilor supraveghetori și examinatori.

Pe de altă parte, DSP Neamț a informat că toate farmaciile din județul Neamț au precizat că vor asigura puncte de prim-ajutor pe toată perioada codului galben și a codului portocaliu de caniculă.

De asemenea, spitalele, centrele de permanență și centrele sociale au primit informări despre măsurile care trebuie luate și li s-a solicitat reevaluarea stocurilor de medicamente.

Prefectul județului Neamț, Vasile Panaite, a purtat o discuție și cu Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, căruia i-a solicitat sprijinul pentru ca bisericile să vină în ajutorul populației în această perioadă.

”Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru tot sprijinul acordat. Mi-a transmis că Biserica a fost întotdeauna alături de oameni, atât la bine cât și la greu, că a fost, este și va fi pavăză pentru români”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Bisericile alături de unitățile școlare, farmacii și marketuri vor fi principalele clădiri în care nemțenii se pot adăposti în orele de vârf ale caniculei.

Prefectul Vasile Panaite a cerut tuturor instituțiilor să se implice serios iar nemțenilor să respecte recomandările acestora.

”Trebuie să luăm în serios avertizările de cod galben și cod portocaliu de caniculă. Rugămintea mea nu este doar pentru autorități ci și pentru nemțeni, în special pentru copii, bătrâni și persoane cu afecțiuni cornice, să evite expunerea la soare la orele amiezii, să se hidrateze cu apă și să respecte, acolo unde este cazul, medicamentația prescrisă de medici”, a mai spus prefectul Vasile Panaite.

În cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

Județul Neamț se află joi și vineri sub avertizare de cod galben iar de sâmbătă va fi sub avertizare de cod portocaliu.

PUBLICITATE