Bombă în justiție! Un caz de abuz în serviciu, dezincriminat de o instanță din România

Pentru prima dată în istorie, o sentință pentru condamnarea abuzului în serviciu a fost anulată. Decizia a fost dată pe data de 9 februarie de Curtea de Apel Alba Iulia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu.

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, Florin Iordache, fostul Ministru al Justiției, a declarat că s-a ajuns la o astfel de hotărâre pentru că legislația nu a fost pusă în acord cu deciziile CCR, lucru pe care el a încercat să-l facă prin Ordonanța 13.  „S-a ajuns aici pentru că, în 45 de zile de la decizia CCR, fie Parlamentul, fie Guvernul trebuia să pună în concordanță legislația cu decizia Curții. Nu s-a întâmplat acest lucru și iată că ăsta e rezultatul!

Conform hotnews.ro – „Avocata Eleanina Nicut a precizat si ea, pe contul sau de Facebook, ca „abuzul e in continuare incriminat in limitele deciziei CCR din 2016”.
Concret, spune avocata, „s-a constatat dezincriminarea doar pe fapta retinuta in sarcina condamnatului – incalcarea unei HG , nu dezincriminarea in tot a faptei„.
CCR nu a declarat neconstitutional 297 CP, ci constitutional in masura in care „in mod defectuos” = „prin incalcarea legii”, unde lege = lege, OG si OUG. CCR doar a reconfigurat fapta (v. paragraful 88 din decizie), a dezincriminat-o partial. In speta, omul a incalcat o HG si a beneficiat de aceasta dezincriminare partiala. Vor mai beneficia si altii. aia e.„, arata Elenina Nicut.”

Decizia Curții:

Solutia pe scurt: DECIDE Admite contestaţia formulată de condamnatul Dan Daniel împotriva încheierii penale nr.154/16.11.2016 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr.4754/97/2016, pe care o desfiinţează în totalitate şi, procedând la soluţionarea cauzei: În baza art.595 alin.1 C.proc.pen. rap.la art.4 teza a II-a C.pen. constată dezincriminată fapta prevăzută de art.297 alin.1 C.pen. rap.la art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 pentru care a fostcondamnat contestatorul în dosarul nr.3230/97/2015 prin sentinţa penală nr.133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr.338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: Dispune încetarea executării pedepsei de 3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe 2 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte func?ii publice ?i de a ocupa o funcţie care implică exerci?iulautorită?ii de stat, prevăzută de art.66 alin.1 lit. a, b, art. 66 al.2 C. pen. şi a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b, C. pen., aplicate prin sentinţa penală nr.133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr.338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 9.02.2017.

PUBLICITATE