Biserica „Sf. Gheorghe” din Roman va fi renovată cu fonduri europene

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman va intra într-un amplu program de restaurare și renovare finanțat cu fonduri europene.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Biserica ”Sf. Gheorghe”, – locaș de închinare creștin ortodox -, este un monument bisericesc de o rară frumusețe din Municipiul Roman. Biserica are o eleganță cu totul deosebită care, prin vechimea construcției, volumetria și originalitatea stilului, trezește admirația fiecărui vizitator, fiind o excepție ca zămislire și duh, o admirabilă metaforă a arhitecturii, ce produce o bucurie vizuală fără pereche. Pictura originală este o adevărată simfonie de forme şi culori cu o policromie armonizată şi încadrată perfect teologic şi istoric în tradiţia Bisericii.

Arhitectura, pictura  și catapeteasma conferă bisericii ”Sf. Gheorghe” statutul de monument istoriccare face parte din patrimoniul cultural naţional, Grupa B și se află pe Lista monumentelor istorice.

Însă, odată cu trecereea timpului, frumuseţea acestui monument istoric s-a ascuns sub intemperiile şi vicisitudinile vremii care s-au aşternut peste el, la care s-au adăugat și intervenţiile neglijente ulterioare.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au făcut eforturi deosebite pentru întocmirea unui proiect de restaurare cu titlul Reabilitarea și integrarea turistică a monumentului istoric biserica “Sf. Gheorghe”, iar documentația a fost depusă la ADR N-E Piatra Neamț pentru a solicita finanțare europeană prin Programul Operational Regional, Axa prioritară 5. – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Proiectul a fost declarat eligibil și finanțabil, iar Contractul de finanțare a fost semnat în data de 18 nov. 2017.

Suma investiției este de aprox. 5 milioane de Lei, cu o contribuție la cheltuielile eligibile de 98% din fonduri europene de 4,5 milioane de Lei (1 milion de Euro), iar restul de 2%, la care se adaugă cheltuielile neeligibile de aprox. 500.000 de Lei revenind în sarcina parohiei ”Sf. Gheorghe”.

Prin proiectul tehnic s-a propus a se efectua următoarele lucrări:
– Consolidarea zidăriei portante, în zonele cu degradări, refacerea punctuală a zonelor deplanate și degradate evident, chituiri și injectări a fisurilor, injectări în masă a zidăriei și refaceri de zidărie;
– Reabilitarea unor componente ale șarpantei și refacerea integrală a învelitorii și accesoriilor din tablă de zinc;
– Refacerea confinărilor la turle;
– Restaurarea picturii murale;
– Restaurarea catapetesmei;
– Realizarea unei clădiri anexă pentru toalete și centrală termică pe combustibil lemne care va asigura o temperatură constantă pe timp de iarnă în interiorul bisericii;
– Sistematizarea verticală, imprejmuiri, instalații de încălzire, iluminat arhitectural și de siguranță.

Când reușim să reparăm ceva vechi, să salvăm ceva ce poate părea nepotrivit cu vremea noastră, nu economisim bani, ci suflet. Am certitudinea că peste veacuri acest „templu sfânt” va hrăni sufletele celor doritori de sens. Biserica emană prin ea însăși iubire de frumos, iar ctitorii ei ne aduc în față, fără niciun dubiu, dragostea de Dumnezeu a unei generații, strânsă într-un mănunchi de aur, presărat cu chipuri de sfinți.

Beneficiind de caracterul de unicitate menționat anterior, Biserica “Sf. Gheorghe” se poate constitui și într-un vârf de lance pentru revigorarea turismului romașcan și regional, ținând cont de valoarea sa ca element de patrimoniu istoric și cultural. Această valoare trebuie păstrată și făcută cât mai larg cunoscută și, din acest motiv, promovată în mod corespunzător.

Dumnezeu binecuvintează pe iubitorii de sacru și frumos, cât și pe cei care se alătură celor ce au structurat identitatea neamului românesc.

Pr. Paroh Ioan Gherasimescu

sursa: epr.ro

PUBLICITATE