Bilanțul Jandarmeriei Neamț: Mii de misiuni în primul semestru al anului 2017

Luni, 31 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ a avut loc o conferinţă de presă cu tema: Bilanţul activităţii Jandarmeriei Neamţ pe semestrul I 2017 și prezentarea aspectelor legate de organizarea și desfășurarea adunărilor publice, potrivit legislației în vigoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conferinţa a fost susţinută de maiorul Radu-Vasile Olariu, inspectorul şef al unităţii împreună cu locotenent-colonelul Daniel Todirică, ofiţer specialist ordine publică şi căpitanul Marius Gămănuţ, purtătorul de cuvânt al instituţiei.  

Aşadar, comandantul jandarmilor nemţeni a arătat că structurile de pază şi protecţie instituţională din judeţ au executat nu mai puţin de 4390 misiuni la cele 19 obiective avute în competenţă, misiuni de pază şi protecţie a transportului de valori aparţinând Trezoreriei, precum şi paza şi protecţia transportului corespondenţei clasificate.

Cât priveşte segmentul de menţinere a ordinii publice, în prima jumătate a acestui an, au fost executate 2480 misiuni, dintre care, 1748 executate în mod independent de efectivele de jandarmi şi alte 732 împreună cu Poliţia. Misiunile au vizat patrulări în zona montană şi pe traseele turistice, patrulări în zona instituţiilor de învăţământ, în zona obiectivelor din competenţă, misiuni în sprijinul transporturilor speciale precum şi alte misiuni în zone rurale de interes operativ. În cadrul acestor misiuni au fost organizate şi desfăşurate 4 acţiuni punctuale în pieţe, târguri şi oboare, 26 acţiuni pe linie silvică şi cinegetică dar şi alte acţiuni pentru prevenirea şi combaterea altor fenomene antisociale.

Pe linia misiunilor de asigurare a ordinii publice, au fost executate 259 misiuni de asigurare a ordinii publice, dintre care: 64 cu ocazia manifestărilor sportive, 86 de misiuni cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural-artistice, religioase sau promoţionale, 41 de acţiuni de asigurare executate premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor locale, 53 de misiuni cu prilejul manifestaţiilor de protest,  10 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine în zona centrelor de examen, 3 misiuni de protecţie a persoanelor şi alte 2 misiuni pe timpul vizitelor oficiale ale delegaţiilor în judeţ.

Tot în primele 6 luni ale anului, jandarmii au fost sesizaţi să intervină la 455 solicitări,  dintre care 287 prin S.N.U.A.U. “112” şi 168 telefonic sau prin alte modalităţi. În general, s-a intervenit pentru aplanarea unor conflicte, intervenţia în zona montană ori pentru acordarea sprijinului operativ la producerea unor situaţii de urgenţă.

Nu în cele din urmă, misiunile executate în cooperare sau colaborare cu alte instituţii reprezintă un indicator important de evaluare a activităţii specifice pe linie de ordine publică, cele mai importante fiind cele executate în cooperare cu I.P.J. Neamţ, ISU Neamţ, SPP, DGA, DIICOT, BCCO, executorii judecătoreşti, organele care gestionează activitatea silvică şi piscicolă, cu Administraţiile Parcurilor Naţionale/ Naturale, cu Garda de Mediu, acţiuni în sprijinul ISCTR precum şi cu alte instituţii, în baza planurilor proprii de cooperare şi colaborare.

Pe ansamblu, în perioada de referinţă, au fost constatate 76 infracţiuni, dintre care 11 fapte penale cu autori minori, 70 autori fiind identificaţi. Cât priveşte natura infracţiunilor săvârşite, acestea au fost infracţiuni de furt, tâlhărie, loviri sau alte violenţe, ameninţare, distrugere, precum şi alte fapte prevăzute de legile speciale.

 Pe segmentul contravenţional, au fost aplicate 1158 sancţiuni contravenţionale, dintre care 531 avertismente şi 627 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate este de 235.650 lei iar contravenţiile sancţionate au fost pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, la regimul piscicol, pe linie de comerţ ilicit, silvic, cinegetic dar şi la alte acte normative.

De asemenea, în prima jumătate a anului, au fost puse în executare 165 de mandate pe raza a 16 localităţi şi totodată, în camera de corpuri delicte au fost înregistrate 150 de bunuri ce au făcut obiectul infracţiunilor şi contravenţiilor constatate de jandarmi.

Totodată, pentru creşterea gradului de siguranţă în societate şi în mediul şcolar în special, lucrătorii din cadrul structurii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale au desfăşurat 20 de acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar şi a delincvenţei juvenile, la care au luat parte 3167 elevi şi au fost distribuite peste 1000 de pliante, flyere şi alte materiale inscripţionate cu mesaje de prevenire.

După prezentarea materialului de bilanț, domnul locotenent-colonel Daniel Todirică, ofiţer specialist în cadrul Serviciului Ordine și Siguranță Publică a adus în atenție legislația pe linia organizării și desfășurării adunărilor publice iar la acest capitol a subliniat care este procedura avizării adunărilor publice supuse declarării prealabile, care sunt obligațiile organizatorilor și care este proiecția acestor manifestații publice pentru perioada imediat următoare.

La finalul conferinței de presă, reprezentanții Jandarmeriei Neamț au transmis tuturor partenerilor locali cu responsabilități pe linia organizării adunărilor publice, un mesaj de colaborare, deschidere instituțională și sprijin permanent în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică adecvat în locurile de desfășurare a tuturor manifestațiilor din județ.

PUBLICITATE