Bărbat din judeţul Neamţ, reținut de DNA. A cerut 30.000 de euro pentru a influenţa un dosar DIICOT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au reţinut un bărbat din judeţul Neamţ pe care îl acuză de trafic de influenţă şi înşelăciune. Darius Iulian Boariu a fost prins în flagrant la scurt timp după ce a primit de la un denunţător suma de 30.000 de euro, despre care a spus că o va folosi pentru a „cumpăra“ un procuror DIICOT. – notează ziaruldeiasi.ro

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 ianuarie 2018, a inculpatului
BOARIU IULIAN-DARIUS sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– înșelăciune.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, inculpatul Boariu Iulian-Darius a pretins suma de 30.000 euro de la concubina unei persoane cercetate într-un dosar penal al D.I.I.C.O.T. și față de care se dispusese o măsură preventivă.
Banii respectivi au fost pretinși de inculpat în schimbul influenței pe care a afirmat că o are asupra unui magistrat pe care îl poate determina să îndeplinească un act contrar îndatoririlor sale de serviciu și anume scoaterea persoanei respective de sub efectul măsurii preventive a arestului la domiciliu și achitarea acesteia.
La data 17 ianuarie 2018, inculpatul a primit 30.000 euro, suma de bani pretinsă, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Boariu Iulian-Darius a indus în eroare aceeași persoana să îi dea diverse sume de bani (11.400 de franci elvețieni și 500 de lire sterline) sub pretextul că banii fi dați mai departe concubinului acesteia aflat în stare de arest preventiv și ulterior în stare de arest la domiciliu.
Inculpatului Boariu Iulian-Darius i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 ianuarie 2018, inculpatul Boariu Iulian-Darius va fi prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale și din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PUBLICITATE