Barajul de la Bicaz: Un cutremur de 8 grade nu-l distruge dar apa de ploaie e un pericol

În urma unei vizite făcute la barajul de la Bicaz, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, a aflat că echipamentele din interior riscă să fie afectate de infiltraţii. După ce plouă, apa se infiltrează prin fisurile şi gropile de pe drumul care traversează barajul şi ajunge la tablourile electrice din interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Am făcut o vizită, împreună cu dl Cornel Melinte- directorul SC Hidroelectrica SA-Sucursala Hidrocentrale Bistrița, în interiorul colosului de beton numit Barajul Bicaz. Ne-a întâmpinat o temperatură cu mult sub 0⁰. 

O constatare fascinantă: barajul nu este o structură monobloc, ci realizat din 30 de blocuri imense de beton turnat, cu rosturi de dilatație între ele (științific calculate pentru a face față oricăror mișcări tectonice). Firicele de apă aproape insesizabile se adună în adâncimea barajului (27 m de la suprafața solului) ca apoi să fie, dirijate pe albia veche a Bistriței, printr-un sistem de pompe și puțuri care drenează apa.

Parcurgând galeriile care-l străbat în interior, pot afirma că barajul are o rezistență care nu poate fi pusă la îndoială (un cutremur de până la gradul 8 pe Richter l-ar putea fisura doar, dar nu distruge complet).

Sigur, nu a fost o vizită de curtoazie, ci de informare. Am parcurs, prin tuneluri special amenajate, distanța până la nivelul superior, situat sub imediata cale de rulare a DN15 ce își are parcursul de-a lungul barajului.

Din nefericire, fisurile apărute în asfalt creează inconveniente grave instalațiilor și echipamentelor (imense tablouri electrice) ce trebuie să pună în mișcare stăvilarele. Concret: apa din șosea se scurge peste tablourile electrice. Se impune intervenția urgentă a celor de la drumurile naționale pentru turnarea unui covor asfaltic și realizarea reparațiilor de-a lungul barajului.

În final, și o veste bună: cu excepția prezenței neplăcute a câtorva pet-uri care vor fi strânse în următoarele zile, luciul apei lacului Izvorul Muntelui se menține curat, semn că cetățenii au receptat pozitiv intervențiile noastre.” – este mesajul vicepreședintelui Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei.

PUBLICITATE