Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copiilor doctoriței din Piatra Neamț

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va face demersuri legale în cazul unor copii români preluați din familie de către autoritățile din Finlanda.

Un post de televiziune a difuzat un reportaj, în care era prezentată situația a doi copii români, crescuți de către mamă în Finlanda, care au fost preluați de autorități și duși în centre de plasament diferite.

Mama copiilor, doctorița Mihaela Camelia Smicala din Piatra Neamț, s-a stabilit de mai mulți ani în Finlanda, fiind căsătorită cu un bărbat finlandez. În urma despărțirii de soț, acesta a reclamat-o că intenționează să plece în România împreună cu copiii, motiv pentru care, în primăvara anului 2015, autoritățile finlandeze au preluat copiii de la domiciliul mamei, instituind pentru aceștia măsuri de protecție în centre de plasament diferite.

Din acel moment, mama a încercat din răsputeri să-și recapete copiii, a învățat limba finlandeză și s-a angajat ca medic anestezist, pentru a face dovada faptului că își poate întreține copiii. De asemenea, a apelat la Ambasada Finlandei și la Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților, în speranța că autoritățile române o vor sprijini în acest sens.

Conform celor relatate, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuți în România de către bunicii materni din Piatra Neamț.

Vezi și Ambasadorul Finlandei la București, audiată de deputați în cazul copiilor doctoriței din Piatra Neamț