Avertisment pentru șoferii care călătoresc spre sudul țării. Cod galben de ninsori abundente și viscol!

Dacă la sfârșit de săptămână drumarii au avut de lucru cu ninsorile din zona de munte a Moldovei, conform avertizărilor meteorologice, începând cu dimineața de luni, 22 ianuarie 2018, frontul atmosferic se mută spre sudul regiunii, unde se așteaptă intensificări ale vântului și ninsori viscolite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe acest fond, DRDP Iași recomandă participanților la trafic care doresc să călătorească spre sudul țării, să se informeze din timp cu privire la condițiile meteo și la starea carosabilului și să nu plece la drum decât în caz de strictă necesitate, cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor și adaptarea vitezei la condițiile de trafic. Menționăm că, începând din această seară sunt anunțate ninsori însemnate cantitativ în Muntenia și pe Valea Prahovei, iar de la primele ore ale dimineții de mâine, până seara, la ora 22:00, sunt prognozate intensificări susținute ale vântului și ninsori viscolite pentru județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea.

Recomandarea noastră pentru șoferii care călătoresc spre sudul Moldovei, dar și spre Capitală sau spre Constanța, este de a circula cu prudență și de a se informa cu privire la starea drumurilor. În ceea ce ne privește, DRDP Iași este pregătită să intervină cu utilaje și material antiderapant în zonele vizate, având totodată posibilitatea ca, în caz de necesitate, să dislocăm resurse din județele neafectate de avertizarea meteorologică, a declarat Ovidiu-Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.

Menționăm că, la acest moment, starea drumurilor naționale din regiunea Moldovei este bună, cu unele sectoare de zăpadă frământată pe raza Secției de Drumuri Naționale (SDN) Câmpulung Moldovenesc, în rest, carosabilul fiind umed, cu porțiuni uscate.

De asemenea, în intervalul 20 ianuarie, ora 17:00 – 21 ianuarie, ora 12:00, la nivelul celor 9 SDN subordonate, s-a intervenit cu aproximativ 150 de utilaje de deszăpezire și s-au împrăștiat 1.017 tone de material antiderapant (1.013 t sare și restul clorură de calciu și produs ecologic). – informează DRDP Iași 

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 21 ianuarie, ora 16 – 22 ianuarie, ora 22
Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, intensificări ale vântului

      În intervalul menționat precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În jumătatea de sud a țării și în zona montană se vor cumula cantități de apă de 10…15 l/mp și izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30…35 l/mp.
      Până în dimineața zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crișana, sudul Olteniei, precum și în sudul și estul Munteniei vor fi precipitații mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) și în sud și sud-est vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă.
      Temporar vântul va avea intensificări în vestul și sudul teritoriului, cu viteze de 45…55 km/h, iar pe crestele montane, 60…70 km/h.

      Notă: În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de luni spre marți (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 21 ianuarie, ora 20  – 22 ianuarie, ora 11
Fenomene vizate: predominant ninsori în general însemnate cantitativ, strat consistent de zăpadă

      În județele Caraș-Severin, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, și în zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova vor predomina ninsorile, în general, însemnate cantitativ și local se va depune strat consistent de zăpadă.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 22 ianuarie, ora 05 – 22 ianuarie, ora 22
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite

      În intervalul menționat în județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

PUBLICITATE