Atenționare Salvamont Neamț – temperatura resimțită de organism va ajunge la -59 grade


Salvamont Neamț a postat o atenționare valabilă în perioada 6-9 ianuarie, pentru zona de munte a județului Neamț. Conform Salvamont, în intervalul menționat temperaturile vor ajunge până la -23 de grade iar în condițiile în care viteza vântului va atinge 80 km/h, temperatura resimțită de organismul uman va avea valori de până la -59 grade.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ATENTIONARE !!! In perioada 6-9 ianuarie, in zona montana a Judetului Neamt, temperaturile se vor situa in jurul valorilor de -21/-23 grade . In conditiile in care viteza vantului va atinge 80 km/h (50 MPH) windchill-ul( temparatura resimtita de organism ) va avea valori de -54/-59 grade ceea ce echivaleaza in echarturi internetionale cu limita declansarii codului rosu.

Chiar cu echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare sa intervina este foarte limitat.
Recomandam turistilor sa evite in aceasta perioada deplasarile in zona montana inalta . Este interzisa  stationarea in vant pentru perioade ce depasesc 5 minute . Recomandam  nu foloseasca trasee turistice cu expunere mare in vant si mai ales sa nu efectueze deplasari dupa lasarea serii cand temperaturile scad si viteza vantului creste simtitor.
Extremitatile corpului sa fie permanent acoperite , incheieturile mainilor si picioarelor protejate suplimentar ( parazapezi , manusi speciale ) deasemeni se va purta masca de vant si ochelari de protectie. Sub nicio forma nu consumati alcool inainte sau in timpul excursiei. 
 Serviciul Salvamont Neamt va asigura permanenta (24/24) pana in data de 8 ianuarie in bazele de salvare din Statiunea Durau si Dochia -Masiv Ceahlau. – se arată într-un comunicat al Salvamont Neamț

Vezi și Cod GALBEN de ninsori și viscol în județul Neamț începând de azi, 5 ianuarie

D.M.B.
PUBLICITATE