Atentie soferi! O simpla foaie de hartie va poate salva viata.

Conform digi24.ro o simplă foaie de hârtie poate salva viața șoferilor implicați în accidente rutiere grave. Se numește Carte de salvare la bord, poate fi găsită pe internet și le dă pompierilor de la descarcerare informații vitale pentru operațiune: unde este bateria mașinii, unde sunt airbag-urile, rezervorul, conductele de combustibil sau unde trebuie tăiată caroseria pentru scoaterea rapidă și în siguranță a victimelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cartea de salvare conţine informaţii preţioase, folositoare în cazul accidentelor rutiere care necesită descarcerare.

„Una este să te duci și să primești toate informațiile de care ai nevoie, în ceea ce privește protecția victimei și a ta, ca echipaj, și alta este să te apuci să cauți airbaguri, instalații GPL”, spune plutonier major Florin Avram, comandantul unui echipaj de descarcerare de la ISU Brașov.

Specialiștii susțin că un simplu airbag frontal care nu s-a declanșat la accident se poate activa în mijlocul operațiunii de salvare, cu pericol major pentru victime și pentru pompieri.

Tot ce au de făcut șoferii este să acceseze adresa de internet, să-și aleagă cartea de salvare a propriului autoturism, și să o imprime color, pe o simplă foaie de hârtie. Foaia se împăturește și se păstrează în parasolarul șoferului.

„Sperăm ca, în viitor, toți conducătorii auto să își procure și să își descarce de pe internet asemenea cărți, care, până la urmă, le-ar putea salva viața”, spune căpitan Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

Părerile șoferilor sunt însă împărțite.

„E obligatoriu să folosească toată lumea așa ceva, să fie mașinile în dotare cu așa ceva”, spune un şofer.

„Nu cred că are sens, ținând cont că mașina poate să fie zob după un accident”, este de părere o şoferiţă.

Cartea se poate descărca gratuit de pe adresa csb.acr.ro.

foto caon.ro

PUBLICITATE