Atenție, șoferi! De astăzi intră în vigoare măsura care va conduce automat la suspendarea înmatriculării

Prevederile care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecţie Tehnică Periodică valabilă, precum şi dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele propietarului de drept la 90 de zile de la achiziţionarea lui intră în vigoare de astăzi. De asemenea, staţiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Poliţiştii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecția tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Începând cu 20 mai 2018, vor intra în vigoare o serie de prevederi care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice din România.

Astfel, printre noutăți, se numără suspendarea înmatriculării, care reprezintă o operațiune administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice.

Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecția tehnică periodică nu este valabilă. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecție tehnică periodică a expirat, pe lângă sancțiunea contravențională principală, vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație.

Suspendarea de drept a înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică și se aplică și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.

De asemenea, staţiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri, Registrul Auto Român obligându-le să păstreze imaginile timp de şase luni. Sistemul de supraveghere trebuie să conţină minim două camere de supraveghere şi un înregistrator digital.

COMUNICAT IPJ NEAMȚ:

Astfel, începând de astăzi, 20.05.2018, suspendarea de drept a înmatriculării autovehiculului intervine în următoarele situații:

1. Noul proprietar  nu a  solicitat  transcrierea dreptului de proprietate în termen de 90 zile de la data dobândirii acestui drept asupra vehiculului, situație în care înmatricularea se suspendă de drept până la data transcrierea transmiterii dreptului de proprietate.

În cazul în care pană  la data transcrierii intervin mai multe transmiteri succesive ale dreptului de proprietate, termenul de 90 zile curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.

În acest sens, organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenta fiscala a vechiului proprietar are obligația de a notifica înstrăinarea acestuia autorității competente de înmatriculare în termen de 5 zile lucrătoare.

2.Suspendarea intervine la data expirării sau, după caz, a anularii inspecției tehnice periodice si încetează la data la care vehiculul trece o noua inspecție tehnică periodică.

În acest sens, la data de 20.05.2018 se suspendă de drept înmatricularea vehiculelor ale căror inspecții tehnice periodice au expirat sau au fost anulate înainte de această  dată.

În situațiile prezentate mai sus, daca un vehicul este depistat în trafic, iar în urma verificărilor se constată  că  înmatricularea acestuia este suspendată, conducătorul  auto poate fi sancționat cu amendă  de la 9-20 puncte amendă.

Totodată  se dispune reținerea certificatului  de  înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare, eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului sau utilizatorului  vehiculului de către poliția rutieră,  la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reținut precum și la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului.

De asemenea, reamintim faptul că  prin  Legea nr.260/19.12.2017 care modifică O.G. nr.21/2000, periodicitatea inspecției tehnice în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane care au în afara locului conducătorului cel mult 8 locuri pe scaune este de 2 ani, respectiv un an în cazul autovehiculelor care au o vechime de cel puțin 12 ani.

În acest sens recomandăm conducătorilor auto să verifice cu atenție documentele și valabilitatea acestora înainte de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

PUBLICITATE