Atenție șoferi! Căderi de pietre și scurgeri de pe versanți în județele Moldovei

Topirea zăpezilor și căderile abundente de precipitații din ultimele zile au afectat în noaptea de 13/14 martie 2018 unele tronsoane de drum național din zona Moldovei, antrenând scurgeri de pe versanți și prăbușiri de pietre pe carosabil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O viitură de pe versant a afectat o bandă de circulație pe o lungime de 10 m în extravilanul localităților Frumosu și Dreptu, pe DN 17B (km 75 +550, județul Neamț). Zona a fost semnalizată, iar timp de aproximativ cinci ore s-a circulat pe un singur fir, pentru a permite echipelor DRDP Iași degajarea carosabilului. Momentan, circulația se desfășoară normal, zona fiind ținută sub observație de către drumari.

De asemenea, în dreptul localității Călinești (județul Suceava), pe DN 17B (km 16), s-au produs căderi de pietre din versant. S-a circulat pe un singur fir între orele 02:00 și 05:30. Momentan, circulația se desfășoară normal.

Căderi de stânci s-au înregistrat și în județul Bacău (zona Ghimeș, DN 12A, km 47+500). Acestea au fost îndepărtate de echipele SDN Bacău, iar circulația a revenit la normal.

O altă situație deosebită s-a înregistrat pe DN 11A, pe raza localității Podu Turcului (km 67+350, județul Vrancea), unde, din cauza precipitațiilor abundente, s-au înregistrat cedări de terasament, cu afectarea circulației pe o bandă de mers. Zona a fost semnalizată corespunzător, până la intervenția echipelor DRDP Iași.

Mai menționăm că, până în seara de 14 martie, ora 22:00, zona Moldovei se află sub avertizare Cod galben de scurgeri pe versanţi, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Bașeu, Jijia și Bârlad. Sunt vizate județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați.

În aceste condiții, DRDP Iași atrage atenția participanților la trafic să circule cu atenție, mai cu seamă în zonele de munte, dar și să reducă viteza din cauza carosabilului umed și a vizibilității reduse pe timp de ploaie. Totodată, solicităm înțelelegere din partea acestora și respectarea eventualelor restricții și semnalizări în trafic, cauzate de intervenția drumarilor în vederea eliminării efectelor calamităților.

DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic pentru orice informaţii despre starea drumurilor naţionale din zona Moldovei, prin Dispeceratul său– tel. 0232/213168. Informaţii actualizate despre starea vremii şi a carosabilului pot fi obţinute şi de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum şi de pe paginile noastre web, www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situaţia Drumurilor Naţionale.

Mai jos, foto (Decolmatări podețe și rigole pe DN 12C (extravilan Bicaz) și DN15 (extravilan Chirițeni, județul Neamț))

PUBLICITATE