Atenție la colindători! Un bărbat din Piatra-Neamț a pățit-o! Vezi recomandările Poliției


În ziua de 27.12.2016, în jurul orei 17.00, dispeceratul Poliției mun. Piatra Neamţ a fost sesizat despre furtul unui telefon mobil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La fața locului s-a deplasat o echipă operativă care a stabilit faptul că în timp ce un bărbat de 68 de ani, din Piatra Neamț a primit cu colinda niște tineri, într-un moment de neatenție, i-a fost sustras telefonul mobil din holul locuinței.

Prejudiciul creat este de circa 500 de lei, polițiștii demarând toate investigațiile pentru identificarea autorilor și prevenirea unor astfel de situații.

Recomandări pentru protejarea locuinţei

Dacă locuiţi la bloc:
• montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
• asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
• la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună ilu-minare;
• instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
• montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
• conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
• dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
Încuietoarea trebuie montata corect, in așa fel încât sa fie imposibil accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.
Totodată, în această perioadă a colindătorilor, asigurați-vă ca aceștia să nu pătrundă în locuință, ci doar într-o zona de acces, unde nu vă depozitați bunurile, bani sau telefoane mobile. Atenție la persoanele necunoscute, nu le lăsați nesupravegheate!

În plus, dacă locuiţi la casă:
Puteţi monta un sistem de:
• supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
• iluminare cu senzori de mişcare.
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dvs poate fi:
• interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
• apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefracție care trebuie sa devină un obicei firesc, precum închiderea uşii;
• prezenţa unui câine;
• evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare
Nu daţi nicio şansă spărgătorilor!

Recomandări pentru siguranța cumpărăturilor de sărbători

Pentru a vă bucura pe deplin de bunurile cumpărate, Poliţia Română vă oferă câteva sfaturi.
La cumpărăturile în magazine:
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!
Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!
Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!
La întoarcerea spre casă, evitaţi deplasarea prin zone puţin circulate sau întunecate!

La cumpărăturile on-line:
Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!
Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului. Toate acestea, înainte de a începe să licitaţi pentru un produs.
Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.
Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.
Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail.

D.M.B.
PUBLICITATE