Asistența socială din Neamț, în top 10 național


Serviciile sociale din județul Neamț se situează între primele 10 din țară și sunt pe locul doi în Moldova atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, potrivit unei clasificări făcute de Guvern.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, Neamțul a devansat județe mai mari și cu un potențial mult mai ridicat precum Iași, Constanța, Sibiu, Prahova ori Satu Mare. Evaluarea serviciilor sociale la nivel național a fost realizată de Ministerul Muncii care, împreună cu GovITHub, au lansat la finele săptămânii trecute Harta Serviciilor Sociale Licențiate, o platformă care integrează toate serviciile specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil (copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, femei victime ale violenței în familie), disponibile la nivel local, județean și național.  Harta oferă o imagine de ansamblu a serviciilor sociale pe care atât instituțiile publice, cât și cele private le oferă diferitelor categorii de grupuri vulnerabile, precum și statistici și informații despre fiecare serviciu în parte.

Potrivit acestei hărți, în județul Neamț există 69 de servicii sociale licențiate, aici fiind incluse centre rezidențale sau de zi ale DGASPC dar și centre sau servicii specifice ale unor primării sau ONG-uri. În regiunea Moldovei cele mai multe servicii sociale licențiate sunt în Bacău – 91,  iar cele mai puține sunt  în Vaslui – 17. La nivel național, pe primul loc se află județele Alba (127 servicii), Bihor (118) și Cluj, cu 112. La polul opus se află județele Ialomița, cu 2 servicii licențiate, Tulcea – 10, Ilfov – 14. Județul Neamț se află pe locul 9 pe țară, la mică distanță de Brașov (70 de servicii licențiate) sau București, unde sunt 77.

În calitate de coordonator al serviciilor sociale din județ, DGASPC se mândrește cu faptul că ne aflăm în top atât în regiune cât și la nivel național, evidențiind astfel nu doar multitudinea serviciilor oferite ci și calitatea acestora, licențierea fiind condiționată de îndeplinirea tuturor standardelor impuse de legislație și de organismele de control. Realizarea acestei hărți vine în ajutorul beneficiarilor care pot avea acces la informații despre serviciile de la ei din comunitate, județ și din țară, dar vine și în sprijinul profesioniștilor din asistență socială pentru că astfel potă alege serviciile cele mai potrivite nevoilor beneficiarilor, a precizat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Harta serviciilor sociale din țară poate fi consultată accesând link-ul http://harta-furnizori.mmuncii.ro/., numarul serviciilor putând fi verificat accesând fiecare județ în parte.

D.M.B.
PUBLICITATE