Aprox. 20.000 de persoane cu handicap sunt în Neamț. Cheltuielile ajung la 8 mil. euro


Numărul persoanelor din județul Neamț încadrate în diverse grade de handicap este în continuă creștere. Astfel, la sfârșitul semestrului I din 2016, în evidențele DGASPC Neamț figurau 19.525 persoane cu dizabilități, dintre care 1.081 erau instituționalizate în centre de specialitate, restul fiind la domiciliu. Comparativ cu sfârșitul anului trecut, numărul persoanelor cu dizabilități a crescut în primele 6 luni cu peste 400.
Plata drepturilor cuvenite acestei categorii de beneficiari a însumat peste 36 de milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro.
Tot pe parcursul semestrului I au fost eliberate peste 46.000 de legitimații și bilete de călătorie precum și 751 de roviniete, dintre care 159 pentru reprezentanții legali ai copiilor cu dizabilități și 592 pentru adulți cu handicap. La data de 30 iunie 2016 erau în evidența DGASPC și 943 de asistenți personali iar 3.147 de persoane cu dizabilități au optat pentru plata indemnizației în locul asistentului personal, cuantumul acesteia fiind egal cu salariul net al asistentului personal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie au fost înregistrate la Serviciul de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC 3.525 de solicitări de încadrare în grad de handicap, fiind emise în total 3.317 certificate, dintre care 1.997 au fost cazuri vechi, revizuibile periodic, iar 1.320 au fost persoane nou luate în evidență.

Trecând peste aceste statistici este foarte important ca persoanele cu dizabilități să fie integrate social. Acestea au nevoie, mai presus de toate, de servicii specifice și un loc de muncă iar angajatorii ar trebui să privească dincolo de handicapul unui salariat și să vadă potențialul fiecăruia. Abia atunci acești oameni nu vor mai fi percepuți ca o povară sau ca o categorie socială tot mai numeroasă, a precizat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Potrivit legii, persoanele cu dizabilități au dreptul la:
1. Indemnizație lunară, indiferent de venituri în valoare de:
-234 lei, pentru adultul cu handicap grav
-193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat
2. Buget complementar lunar, indiferent de venituri:
-106 lei, pentru adultul cu handicap grav
-79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat
-39 lei, pentru adultul cu handicap mediu
3. Indemnizație însoțitor pentru persoanele cu handicap vizual: 969 lei

Comunicat DGASPC Neamț

PUBLICITATE