ANSVSA: 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în şase judeţe

Pe teritoriul României, prezența virusului influenței aviare*(subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gopodărie din localitatea Pardina, județul Tulcea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Până la această dată, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență aviară la păsări domestice, în 6 județe:
Tulcea – 4 focare active (Crișan, Periprava și C.A. Rosetti, Sulina),1 focar stins (Pardina);
Prahova – 2 focare active (Loloiasca și Balta Doamnei);
Bacău – 1 focar activ (Municipiul Bacău);
Braşov – 1 focar activ (Ucea de Jos);
Mureş – 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș);
Constanța – 2 focare active ( Almălau)

Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor).

În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 și până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: raţe sălbatice, cormorani,  egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă.

Cazurile au fost înregistrate în 10 judeţe, astfel: Constanţa –42 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 11 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 9 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi – 1 caz, Bacau- 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul Bucureşti – 5 cazuri.

De asemenea, au mai fost notificate un număr de 10 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice pentru care se așteaptă  confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influența Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.

Până la acestă dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări.

Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri:
-toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi;
-păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.
-separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte;
-limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană;
-se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți;
-toate cazurile de îmbolnavire sau moartalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
-toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană;
-se interzice organizarea pe teritoriul localităţii de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate;
-să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave;
-să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice.
-să respecte indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.

*Influența (gripa) aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

sursa: Comunicat ANSVSA
PUBLICITATE