ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 8 aprilie

Vremea  în România va suferi schimbări notabile în următoarele 2 săptămâni, anunţă meteorologiiSpecialiştii precizează că, după ce temperaturile au fost in scadere o lungă perioada de timp, prognoza meteo arată temperaturi foarte mari pentru această perioadă. Astfel, în intervalul 28 martie – 5 aprilie, un proces de încălzire treptată a vremii va determina atingerea unor valori medii de aproximativ 21-22 de grade pentru temperaturile maxime și 8 grade pentru cele minime, vremea devenind caldă pentru început de aprilie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  26 martie – 8 aprilie 2018

MOLDOVA

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice diurne vor marca o creștere treptată, de la 5 grade în prima zi până la 19 grade pe 31 martie, cînd vremea va deveni caldă, apoi vor scădea până la 16 grade, în intervalul 1 – 2 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, temperaturile maxime vor crește din nou până la valoarea de 19 grade, pe data de 4 aprilie. Ulterior, regimul termic va marca o nouă scădere, ajungânduse, în ultimele două zile de prognoză, la o medie regională de 14 grade. Temperaturile minime se vor situa sub norma climatologică în primele zile de prognoză, când vor fi cuprinse între – 4 și 0 grade, apoi vor crește până la 7 grade, în jurul datei de 1 aprilie. Prima săptămână din aprilie va fi caracterizată de un regim termic ușor fluctuant, concretizat prin maxime diurne situate, în general, între 4 și 6 grade.
Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse va fi ridicată pe 26 și 27 martie și, din nou, în jurul datei de 1 aprilie

LA MUNTE

Vremea va fi rece în primele zile ale intervalului de prognoză, când maximele diurne se vor situa în jurul unei valori medii de 0 grade, iar minimele nocturne vor fi negative, cuprinse între -6 și -4 grade. Ulterior, va avea loc un proces de încălzire, astfel încât pe 31 martie va fi mai cald decât în mod obișnuit la sfârșitul lunii martie, media maximelor va fi de aproximativ 10 grade, iar minimele vor deveni ușor pozitive. În a doua săptămână de prognoză vor fi alternanțe termice, astfel încât valorile diurne se vor încadra, în general, între 6 și 8 grade, mai ridicate în jurul datei de 4 aprilie, spre 10 grade, iar cele nocturne vor fi cuprinse între -1 și 2 grade, în medie, pe tot parcursul acestei săptămâni.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE