ANM: Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi VREMEA până pe 1 aprilie

Meteorologii estimează, pentru intervalul 19 martie – 1 aprilie, un regim termic în care temperaturile medii vor trece relativ rapid de la valori cu minus la cele cu plus, în timp ce precipitaţiile, preponderent sub formă de ploaie, vor reveni la nivelul întregii ţări după data de 26 martie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  19 martie – 1 aprilie 2018

MOLDOVA

În primele două zile din interval vremea va fi extrem de rece, cu o medie a valorilor termice diurne de -4 grade. În intervalul următor temperaturile vor crește ușor și treptat, dar până la începutul celei de a doua săptămâni vor rămâne tot sub mediile climatologice specifice perioadei, cu precădere în intervalul 21-23 martie, când media maximelor se va situa în jurul a 0 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză nu vor mai fi variații termice semnificative, maximele zilnice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar media lor va fi între 8 și 11 grade. Media temperaturilor minime nu va depăși pragul de îngheț în nicio zi, iar cel mai frig va fi în diminețile de 23 și de 24 martie, când în cea mai mare parte a regiunii vremea va fi geroasă (temperaturi sub -10 grade).
Vor fi precipitații pe arii mai extinse, predominant sub formă de ninsoare între 19 și 22 martie și mai ales sub formă de ploaie după data de 26 martie. În restul intervalului doar izolat vor fi posibile precipitații slabe.

LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit la această dată, iar media temperaturilor, atât diurne cât și nocturne, se va situa sub pragul de îngheț sau doar ușor peste acesta, în cea mai mare parte a intervalului. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în jurul datei de 23 martie, când media maximelor va fi de -6 grade și a minimelor de -12 grade, iar cele mai ridicate între 25 și 27 martie când se vor atinge medii termice de 2…3 grade ziua și de -3 grade noaptea.
Vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare aproape în fiecare zi, cu o probabilitate mai mare până în data de 23 martie și după data de 26 martie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE