ALARMĂ LA DEZASTRE în județul Neamț. Mai multe familii evacuate


ALARMĂ LA DEZASTRE, la ora 19:50, ca urmare a fenomenului de zăpor în comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform unor surse, este vorba despre un bloc uriaș de ghiață care a ajuns în județul Neamț.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, în această seară (6 februarie), o alarmă de dezastre cu risc de inundații în comunele Borca, Poiana Teiului și Farcașa. – notează Agerpres

Totodată, au fost evacuate 6 familii din satul Dreptu — comuna Poiana Teiului, din cauza riscului ca gospodăriile să le fie inundate în această noapte. Cele 14 persoane au plecat să doarmă la rude.

Pericolul vine ca urmare a faptului că în zona bazinelor Dornei, din județul Suceava, a fost detonat zăporul și o porțiune de circa un kilometru lungime de aglomerări de ghețuri a pornit spre aval unde se află comunele Borca, Poiana Teiului și Farcașa.

Zăporul de pe râul Bistrița, în amonte de viaductul de la Poiana Largului, în județul Neamț, are o lungime de 11,5 kilometri și grosimi de până la 6 metri.

Duminică și luni au avut loc 14 misiuni de distrugere a podului de gheață pentru formarea unui canal de scurgere a apei.

În noaptea 31 decembrie 2002-2003, din cauza creșterii bruște a temperaturii într-un interval de câteva zile, o parte din zăporul format pe Bistrița s-a dislocat și a inundat sute de gospodării din Farcașa și Poiana Teiului, iar trei tineri au murit înecați după ce cabana în care se aflau a fost distrusă de sloiurile de gheață.

Vezi și Neamț – Pe Valea Muntelui, zăporul a pus în alertă autoritățile

Vezi și Neamț – Evoluția fenomenului de zăpor. Două hectare de teren agricol, inundate

D.M.B.
 sursa: Agerpres
PUBLICITATE