Adolph A.Chevallier (fotograful Casei Regale), va fi cetatean de onoare post-mortem al municipiului Piatra Neamt

Adolph A. Chevalier, fiu al vaii Bistritei, s-a nascut la 1880, in satul Barnar, comuna Brosteni, apartinand atunci de vechiul judet Neamt. Tatal sau, elvetian de origine, a ajuns pe meleagurile bistritene ca specialist in lucrari forestiere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Chevalier a fost coleg de clasa, la Gimnaziul „Nicu Gane” din Falticeni, cu Mihail Sadoveanu si l-a avut bun prieten pe carturarul pietrean Ghe. T. Kirileanu. Impreuna cu acestia a impartasit o nemasurata admiratie si dragoste pentru traditiile populare.

A invatat meseria de fotograf in Elvetia si a practicat-o in Romania, devenind unul din cei mai de seama artisti fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

A slujit o perioada ca fotograf al Curtii Regale (brevetul regal cu nr. 878/12.12.1921, prin care i se conferea lui Ad. A Chevalier, fotograf din Piatra Neamt, titlul de „Furnizor al Curtii Regale”). Acest brevet se afla acum in posesia unui colectionar din Germania.. In perioada primului razboi mondial se stabileste la Piatra Neamt, unde isi infiinteaza un studiou fotografic vestit in intreaga tara.

Ne-a lasat o bogata mostenire, adevarate fotografii document, cum ar fi cea a Generalului Berthelot inconjurat de ofiteri romani si straini,a compozitorului George Enescu, a Regelui Ferdinand, Reginei Maria.
Maestria artistica a lui Chevalier a fost acompaniata de o buna cunoastere si intelegere a vietii, ocupatiilor si obiceiurilor locuitorilor Vaii Bistritei. A surprins prin arta sa o mare diversitate de aspecte, activitatile specifice bistritenilor, unele disparute astazi, forme ale vechii arhitecturi taranesti, frumusetea costumelor traditionale, obiceiuri rurale.

In mod deosebit, a surprins indeletnicirile feminine din zona. A lasat pentru urmasi, cea mai importanta colectie foto-documentara despre locuitorii si locurile unde a trait, cateve sute de clisee pastrandu-se in prezent in patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra Neamt, prin stradania si pasiunea doamnei Elena Florescu, autoarea unor carti si lucrari dedicate artistului.

O mare parte din cliseele sale au fost utilizate, atat de autor, cat si de alte editurii, la realizarea de carti postale ilustrate, care au circulat in perioada anilor 1920-1930 si chiar mai tarziu.

Opera artistului reprezinta un subiect de atractie pentru colectionari, atat pentru achizitii cat si pentru studiu.
Viata artistului fotogarf s-a sfarsit trist. Supus persecutiilor regimului comunist, a fost nevoit sa emigraze in 1948 in Elvetia. A incetat din viata, in anul 1962, la Lausane, cu un nesfarsit dor fata de tinuturile natale, exprimat in scrisorile catre prieteni.

Nu s-a reusit inca sa se puna in valoare cu adevarat opera acestui artist fotograf. Lucrarile lui totusi au fost prezente in cateva expozitii de cartofilie din Piatra Neamt si Bucuresti. Printurile originale au valoare de colectie pentru pasionatii cartofili.

Aceste informatii au fost puse la dispozitie cu bunavointa de Dl. C. Patilea iar fotografiile fac parte din colectia Dlui Ion Rusu.

Mai multe fotografii puteti gasi pe Facebook

 

sursa foto-magazin

 

PUBLICITATE