Administrația Finanțelor Publice Neamț: Vezi când și cum se restituie taxa auto

Contribuabilii (persoane fizice şi juridice) care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule şi care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, precum şi a dobânzilor aferente, prin cerere adresată organului fiscal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Modelul de cerere poate fi descărcat de pe www.anaf.ro/Formulare fiscale şi ghid de completare/Formulare fără număr sau poate fi solicitat de la ghişeele organelor fiscale.

Cererile de restituire se depun, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.

La cererea de restituire se anexează, conform prevederilor O.U.G. nr.52/2017, în vigoare până la 30 martie 2018 , în original sau în copie:

–      documentul doveditor al plăţii taxei, precum şi copia cărţii de identitate a vehiculului

–      copia certificatului de înmatriculare

În cazul contribuabililor care au hotărâri judecătoreşti definitive cu obiect restituirea taxelor auto la cerere se anexează în copie numai hotărârea judecătorească.

De reținut!!

Începând cu 30 martie 2018, data intrării în vigoare a art. VII din O.U.G. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care au fost aduse modificări O.U.G. 52/2017, solicitarea restituirii se realizează doar prin depunerea cererii de restituire, în care se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului şi datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule.

Notă:

Pentru a se evita cazurile de virare a sumelor solicitate într-un alt cont, urmare completării eronate a acestuia în cererea de restituire, contribuabilii pot anexa la cerere un extras de cont bancar, pentru contul în care se solicită restituirea.

Urmare modificărilor legislative, modelul de cerere aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, şi ministrul finanţelor publice nr.1144/1672/2017, precum şi Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, şi al ministrului finanțelor publice nr. 1.488/3.198/2017, se modifică prin ordin comun al viceprim-ministrului, ministrul mediului, şi ministrul finanțelor publice.

Menționăm că, pe www.mfinante.ro, Secțiunea Transparență decizională/ Proiecte acte normative se regăsesc proiectele de modificare a Ordinelor anterior invocate .

Restituirea sumelor se realizează pe baza deciziilor emise de organul fiscal, astfel:

–      Pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018.

–      Pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

În situația în care taxele au fost achitate de societățile de leasing, solicitarea privind restituirea se va face de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele în sistem de leasing financiar.

Nu depun cerere contribuabilii cărora li s-au emis deja decizii de restituire și mai au sume rămase de restituit, precum și cei care au depus deja cerere în temeiul legislației anterioare (Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările și completările ulterioare). Pentru aceștia, sumele rămase se restituie, din oficiu, de organele emitente ale deciziilor.

sursa: romanulfinanciar.ro
PUBLICITATE