Activitățile dedicate Săptămânii Prevenirii Criminalității au continuat la Colegiul “Gheorghe Cartianu”

Activitățile dedicate Săptămânii Prevenirii Criminalității au continuat si astăzi, tema zilei fiind prevenirea violenței în familie. Astfel, în cadrul Asociatiei Cultural Social Economica Christiana din Piatra Neamt, ofiterul de prevenire alaturi de un psiholog, un specialist în egalitate de șanse și membrii asociației au organizat o sesiune de informare în rândul tinerilor din clasele de a X-a ai Colegiului Tehnic “Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, un reprezentant al acestei instituții fiind alături de organizatori. Activitatea se înscrie în Campania de prevenire a violenței în familie «Aripi Frânte» care este implementată, la nivel national, până la sfarșitul anului 2017 de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Asociația Necuvinte.

Campania are ca scop informarea tuturor potenţialelor victime ale violenţei în familie cu privire la posibilităţile, pe care acestea le au de a se apăra împotriva agresorilor și se adresează persoanelor, care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu.

Pentru a ilustra în mod convingător consecinţele nefaste și, mai ales, principalele cauze care au generat actele de violență intrafamilială, elevii au vizionat filmul campaniei, realizat în Penitenciarul de femei din Târgşor în care victime femei ale violenţei în familie au oferit interviuri în care şi-au expus traseul, de la statutul de victime până la situaţia în care, devenind ele însele agresori au ajuns după gratii, un film care impresionează și care trage un semnal de alarmă referitor la fenomenul violenței intrafamiliale.

Elevii au învăţat astfel că violenţa naşte violenţă, că frustrările acumulate în ani de zile pot conduce la reacţii de o violenţă extremă, că abuzurile îţi marchează personalitatea şi, într-un final, întreg destinul, dar şi că a cere ajutor la timpul potrivit este cea mai bună soluţie pentru cineva aflat într-o situaţie de victimizare în familie.

La finalul întâlnirii au fost distribuite materiale informative, care au stârnit interesul cadrelor didactice și tinerilor ținând cont de faptul că aria de întindere şi diversitate a acestui fenomen este foarte largă, violenţa intrafamilială îmbrăcând o paletă extinsă de manifestări, de la forme uşoare ce ţin de violenţa verbală, întrun crescendo către violenţa psihică (presiuni, ameninţări, şantaje, interdicţii etc) şi forme din ce în ce mai grave de violenţă fizică care pot conduce la decesul victimei.

Elevii au fost familiarizați și cu aspectele privind cadrul legislativ care reglementează domeniul violenței în familie, mesajul transmis de specialisti axându-se în principal pe faptul că există o soluție pentru a” SPUNE NU VIOLENȚEI ÎN FAMILIE”, mesaj ce se dorește a fi transmis prin intermediul tinerilor participanți, publicului larg.
De asemenea la avizierul asociației au fost expuse și afișele care popularizează ideea de a ”cere ajutor!” în cazul în care ești victimă sau martor al violenței intrafamiliale.

PUBLICITATE