În acest week-end, polițiștii nemțeni au intervenit în 36 scandaluri produse în familie


În acest week-end, polițiștii nemțeni au intervenit la mai multe sesizări privind scandalurile produse în familie, în șase cazuri întocmindu-se dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violența în familie

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De sâmbătă până în această dimineață, polițiștii nemțeni au fost solicitați pentru a interveni în 36 de stări conflictuale produse între membrii familiei, în cele mai multe cazuri între partenerii de viață.

Polițiștii au aplanat aceste conflicte izbucnite spontan, sau pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, aplicând 11 sancțiuni contravenționale conform Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcarea a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate la fața locului au fost întocmite șase dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de violența în familie, în majoritatea cazurilor victimele fiind femei, în calitatea de soție/concubină sau prietenă.

Reamintim faptul că “violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.”, fiind prevăzută și pedepsită ca infracțiune de articolul 199 din Codul Penal.

Pentru a preveni săvârșirea infracțiunilor împotriva vieții sau sănătății personale, victimele abuzurilor familiale pot uzita de instituția “Ordinului de protecție”

ORDINUL DE PROTECŢIE

În conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre” măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege.
Între aceste măsuri se numără:
-evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate.
-reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei. Fără îndoială, măsura are în vedere cazurile în care cei agresaţi au ales sau au fost obligaţi să părăsească locuinţa pentru a evita continuarea sau repetarea comportamentului agresiv;
-limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
-obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate. Întrucât legea nu stabileşte o anumită distanţă, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanţă în ordinul de protecţie;
-interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic.
-interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
-obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
-încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Durata măsurilor de protecție dispuse de instanța de judecată este determinată în mod explicit de către judecător. Cu toate acestea, durata pentru care le-au luat nu poate depăși șase luni de la data intrarii in vigoare a ordinului de protectie. Chiar dacă decizia nu indică în mod expres durata măsurilor luate, ele vor intra în vigoare pentru o perioadă de șase luni de la data emiterii.

Competenţa de emitere a ordinului de protecţie aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.

PUBLICITATE