În această noapte (12-13 august) veți putea observa cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare

În noaptea de 12 spre 13 august 2017, are loc un fenomen astronomic deosebit: se poate vedea cel mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.
Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august.

Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Din păcate Luna va fi la câteva zile după faza de Lună Plină, răsărind la ora 23. Lumina acesteia strica observațiile, însă tot se vor vedea câteva zeci de stele căzătoare pe oră, pe întreg cerul.

Pentru a observa Perseidele nu este nevoie de niciun instrument astronomic, doar ochiul liber adaptat la lumina scăzută a nopţii. Se estimează că din afara oraşelor se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, iar dacă nu aveţi posibilitatea să ieşiţi din mediul citadin, tot veţi putea vedea chiar şi 20 de meteori pe oră.

sursa: Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
PUBLICITATE