Abateri pentru 10% din produsele verificate în restaurantele din Neamț


Avand in vedere ca in aceasta perioada categorii de consumatori se afla in vacanta, au fost verificate si unitatile de alimentatie publica de pe raza judetului Neamt. Actiunile comisarilor CJPC Neamt s-au desfasurat la 19 operatori economici cu activitate in acest domeniu si au avut in vedere atat calitatea serviciilor prestate cat si materiile prime utilizate la prepararea sortimentelor culinare oferite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Nerespectarea prevederilor in ceea ce priveste informatiile oferite consumatorilor astfel incat acestia sa poata face o alegere in cunostinta de cauza, au condus la aplicarea de sanctiuni si de masuri. In proportie de 10% din produsele verificate s-au constatat abateri – au fost supuse verificarii produse in valoare de 9700,0 lei si s-au constatat abateri la produse in valoare de 950,0 lei.

Abaterile constatate se refera la :
– neafisarea informatiilor privind componentele alergene din preparatele aflate in listele meniu oferite consumatorilor
– lipsa informare cu privire la cantitatea neta a portiilor de mancare
– lipsa informare cu privire la procentul de carne porc/oaie/vita din preparatele oferite
– afisarea incorecta a preturilor pentru preparatele aflate in lista meniu – inca se mai practica pretul/portie si nu pretul / unitatea de masura ( care poate fi pret/100g, pret/kg, pret/100ml, pret/litru). Portia nu este definita in legislatie ca unitate de masura
– lipsa elementelor de identificare a materiilor prime depozitate in spatiile frigorifice (in spatiul frigorific in caserole existau diverse sortimente de carne, transata sau tocata, refrigerate neetichetate fara a se putea identifica data limita de consum, alte produse preambalate in stare termica congelata – carne, legume – care nu prezentau in totalitate elemente de identificare).

Pentru produse – materii prime – in valoare de 800,0 lei a fost dispusa masura opririi temporare de la utilizare ca urmare a abaterilor constatate. In situatia in care s-au identificat produse pentru care termenul de valabilitate a fost depasit, masura dispusa a fost cea de oprire definitiva de la utilizare (in valoare de 155,0lei), concomitent cu aplicarea de sanctiuni pecuniare in valoare de 11000,0 lei la 5 operatori economici. De asemenea, pentru cazuri de o gravitate mai redusa, s-au aplicat 10 avertismente. – se arată în comunicatul  CJPC Neamt

PUBLICITATE