A progresat Spitalul Județean Neamț în ultimii ani ? Vezi retrospectiva


Spitalul reprezintă cel mai important furnizor de servicii medicale pentru pacienții din orașul Piatra Neamț și pentru cei din întreg județul. Pentru a putea avea o imagine reală asupra dimensiunilor activității medicale din prezent este necesară o scurtă retrospectivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, în anii 2010-2011, SJU s-a confruntat cu o reală criză a asigurării continuității îngrijirilor de sănătate. Pacienții care se internau erau puși în situația de a-și cumpăra cea mai mare parte din medicamentele și materialele sanitare (mănuși, seringi, branule, leucoplast, etc) necesare tratamentului. În afara specialităților de bază (chirurgie, medicină internă, obstetrică-ginecologie, pediatrie), acoperirea cu medici pe celelalte specialități era redusă. În aceste condiții, în mod justificat, imaginea Spitalului în percepția publică, a pacienților și rudelor acestora, a avut mult de suferit.

Odată cu schimbarea echipei manageriale, treptat au devenit vizibile (pentru pacienți, dar și pentru personalul spitalului) numeroase progrese. Poate cel mai important și, în același timp cel mai ușor trecut cu vederea progres a fost realizat în asigurarea unei aprovizionări continue cu medicamente și materiale sanitare. Astfel, nu au mai existat pacienți care să fie nevoiți să suporte cheltuielile pentru acestea. Din momentul prezentării la spital, nu a mai existat grija generată de lipsurile de medicamente, pacienții putând să fie tratați în mod civilizat, la standardele actuale. La respectarea acestor standarde au contribuit și investițiile numeroase care au fost făcute pentru dotări cu aparatură performantă, pentru diagnostic și tratament. Blocurile operatorii au fost dotate cu unități de electrochirurgie, cu un sistem de sigilare vasculară, cu noi truse de laparoscopie, s-au asigurat permanent firele de sutură atraumatice. Aceste elemente, împreună cu multe altele, au permis efectuarea în siguranță a unor intervenții chirurgicale de amploare. Ca o recunoaștere a capabilităților existente la nivel de săli de operație, anestezie și terapie intensivă, SJU Piatra Neamț a fost inclus în lista unităților din Programul Național de Transplant (28 iunie 2014). Până în prezent, au fost efectuate 6 prelevări de organe de la pacienți aflați în moarte cerebrală (3 în 2014 și, respectiv 3 în 2015), toate finalizte cu succes. Echipele de specialiști care au participat la prelevări au avut condiții optime de lucru, exprimându-și ulterior părerea pozitivă despre SJU Piatra Neamț.
Pentru a răspunde nevoii pacienților de a primi îngrijiri de sănătate diversificate și pentru a diminua afluxul acestora către unități sanitare din centre universitare (Iași, Târgu Mureș, Cluj, București), au fost înființate secții noi. Astfel, din 14.04.2014 a fost dat în funcțiune Compartimentul de Chirurgie Vasculară, cu 5 paturi, în cadrul secției Chirurgie. Un medic lucrează de atunci în acest compartiment, realizând intervenții chirurgicale specifice și asigurând consultațiile de specialitate în urgență și în ambulator. Secția Îngrirjiri Paliative a fost înființată pentru a răspunde nevoii acute de oferi un suport pentru pacienții cu afecțiuni incurabile, în stadii avansate, asigurându-le condiții decente de spitalizare, consiliere psihologică și asistență religioasă. Această secție funcționează cu 12 paturi din 31.01.2013, trei medici fiind aproape de finalizarea pregătirii de specialitate.
Din 12 august 2014 a fost creată Unitatea de Transfuzii Sanghine, iar în 2015 – Cabinetul de Genetică Medicală în AIS (19.10.2015) și Compartimentul de Recuperare Neurologică (05.06.2016, 12 paturi).
Pentru a oferi pacienților servicii performante de diagnostic, SJU Piatra Neamț a achiziționat un aparat CT propriu (CT Optima 660, de la GE), la care au fost efectuate peste 1400 de investigații de la data punerii în funcțiune (02.11.2015), precum si un sistem PACS in vederea prelucrarii si transmiterii la distanta a imaginilor pacientilor examinati. În acest fel s-au realizat importante economii prin stoparea plăților către o firmă privată și s-au creat locuri noi de muncă, pentru cadre medii și medici radiologi.
Deoarece calitatea serviciilor medicale nu depinde atât de nivelul dotărilor cât, mai ales, de personalul medical, un foarte important aspect l-a constituit angajarea unui mare număr de medici. Astfel, din septembrie 2012 până în prezent s-au angajat 58 de medici specialisti si rezidenti, acoperind diverse specialități (UPU-SMURD, Neonatologie, Pediatrie, Radiologie, Chirurgie Vasculară, Ortopedie, Reumatologie, Neurologie, Medicină Internă și Gastroenterologie, Oftalmologie, Psihiatrie, Obstetrică Ginecologie, Cardiologie, ORL – BMF, Alergologie, TBC).
În prezent, activitatea medicală din SJU Piatra Neamț este una complexă, de calitate, asigurată atât printr-un nivel ridicat al dotărilor cu echipamente și aparatură medicală, cât și prin corpul medical bine pregătit.

Activitatea de relaţii cu publicul şi audienţe la conducerea Spitalului se desfăşoară permanent, atât directorul general, directorul general adjunct medical cât şi cel economic fiind prezenţi în unitate în program prelungit şi având mereu uşa deschisă solicitanţilor.
La nivelul spitalului nu au fost înregistrate nemulţumiri majore, problemele ridicate fiind rezolvate de cele mai multe ori cu operativitate în cel mai scurt timp.
Există o foarte bună colaborare a direcţiei spitalului cu toate compartimentele acestuia. Datorită reţelei informatice care „leagă” toate compartimentele spitalului comunicarea şi colaborarea între acestea se face foarte rapid şi eficient. Direcţia spitalului se preocupă ca fiecare secţie să aibă baza materială necesară desfăşurarii actului medical. Aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare şi reactivi pentru laborator sunt preocupari permanenete pe ordinea de zi a conducerii spitalului. Se caută noi surse de finanţare şi implicit creşterea fondurilor din venituri proprii.

Va dorim sa fiti sanatosi, dar daca aveti nevoie de servicii medicale apelati cu incredere la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt!

Întregul comunicat al Spitalului Județean, cu obiectivele îndeplinite și investițiile din ultimii 3 ani, îl puteți citi -> AICI

PUBLICITATE