9 Mai la Piatra-Neamț – Ceremonial religios, militar și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor

Astăzi, 9 mai 2017, se împlinesc 140 de ani de la proclamarea „Independenţei de Stat a României”. Tot pe 9 Mai se sărbătoreşte „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-AL Doilea Război Mondial” şi „Ziua Europei”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Începând cu ora 10:00, oficialitățile nemțene au fost prezente la Cimitirul Eroilor din Piatra-Neamț unde au asistat la un ceremonial religios și militar și au depus coroane de flori.

Tripla semnificatie a zilei de 9 mai face ca aceasta zi sa fie pentru poporul roman una dintre cele mai importante zile din calendar. De la Independenta de stat a Romaniei, obtinuta prin jertfa a mii de romani, se implinesc astazi 140 de ani. La 9 mai 1877, in urma victoriilor obtinute de ostasii romani pe fronturile de lupta, ca un rezultat firesc pentru actele de eroism si dorinta nezdruncinata de libertate a poporului roman, Adunarea Deputatilor a proclamat independenta de stat a Romaniei. Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani. In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlamentul tarii: ‘suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Obtinerea independentei de stat a Romaniei este inca o dovada a faptului ca de fiecare data cand romanii s-au mobilizat , cand au dat dovada de unitate , au reusit.

Un al doilea eveniment sarbatorit astazi, important pentru Romania , pentru Europa dar si pentru majoritatea popoarelor lumii este Ziua victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al doilea razboi mondial de la care se implinesc 72 de ani. La 9 mai 1945 Germania nazista a fost obligata sa capituleze neconditionat punandu-se astfel capat celui mai mare conflict din istorie, in care si-au pierdut viata peste 60 de milioane de oameni, militari si civili. Si de aceasta data poprul roman si-a demonstrat vitejia, dorinta de a trai liber intr-o tara indepenedenta si suverana. Cauzele declansarii celui de-al doilea razboi mondial, ascensiunea unui lider politic cu un comportament dictatorial trebuie sa fie motive de reflectie permanenta. Este foarte important ca statele lumii, inclusiv Romania sa-si consolideze democratille pentru a nu mai permite niciodata sa se repete istoria acelor ani.

Si din acest motiv, cinci ani mai tarziu , ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman in cadrul unui discurs ținut la Paris propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene Si Astfel , În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa

Dupa momentul 9 mai 1950 acestui proiect s-au alaturat mai multe state europene ajungand astazi intr-o Uniune Europeana cu 28 de state membre dintre care, din fericire pentru noi, face parte si Romania. Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a nevoii de solidaritate, o zi a unei mari comunităţi unite care cuprinde toţi cetăţenii UE. Toate aceste elemente reprezinta motive importante pentru a celebra aceasta zi, pentru a ne reaminti istoria , a intelege si a nu permite sa se repete greselile trecutului. Va doresc tuturor multa sanatate, putere de munca si sa fim mandri ca suntem cetateni ai Uniunii Europene. La multi ani tuturor ! La multi ani Europa ! – a fost mesajul primarului Dragoș Chitic

PUBLICITATE