3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei


Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată în fiecare an, la 3 mai. Această zi celebrează principiile fundamentale ale libertății presei și reprezintă un prilej pentru a evalua libertatea presei în întreaga lume. Este o zi de reflecție în rândul profesioniștilor mass-media cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ziua Mondială a Libertăţii Presei 2016 se concentrează pe trei aspecte diferite ale libertăţii presei: libertatea informaţiei ca libertate fundamentală a drepturilor omului, protejarea presei de cenzură şi control excesiv şi asigurarea securităţii jurnalismului online şi offline.

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, celebrăm şi curajul şi profesionalismul jurnaliştilor care îşi fac meseria în zone cu risc sau în teatre de război, care sunt ucişi pentru crezul lor de a-şi apăra libertatea de exprimare sau care demască injustiţiile, corupţia şi abuzurile.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”

În anul 2000, în cadrul programului „Freedom of Expression — FreeEx România”, Agenția de Monitorizare a Presei — AMP, în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare (APPLE) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au inițiat sărbătorirea Zilei Libertății Presei și în România.

PUBLICITATE