132 misiuni ISU Neamț în zilele de Crăciun

În ultimele patru zile, (respectiv Ajunul Crăciunului şi cele trei zile ale Sărbătorii Naşterii Domnului) echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ au executat 132 de misiuni în zona de competenţă, după cum urmează:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

8 misiuni pentru stingerea incendiilor

Joi, 24.12.2015, la ora 13:35, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o anexă gospodărească în satul Ivaneş, comuna Bicaz-Chei. La locul indicat s-au deplasat şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de stins incendii şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bicaz-Chei. La sosirea pompierilor, incendiul era stins de pompierii-voluntari şi de şase localnici. Au ars afumătoarea construită din lemn, un perete din lemn al magaziei, pe o suprafaţă de aproximativ 5 mp., o uşă dublă şi o porţiune din acoperişul anexei, pe o suprafaţă de 6 mp. Cauza probabilă a incendiului: aparat de gătit improvizat.

Joi, 24.12.2015, la ora 16:02, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu pe un teren viran din municipiul Piatra Neamţ, strada Apelor. La locul indicat s-au deplasat trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia au ars resturi vegetale (o cantitate de aproximativ 30 kg.), a cărui cauză probabilă de producere este focul deschis în spaţii deschise.

Joi, 24.12.2015, la ora 20:53, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din localitatea Dochia. La locul indicat s-au deplasat 11 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, constatând că incendiul se manifesta în podul casei. Pompierii au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia a ars acoperişul casei, construit din astereală de lemn şi plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 15 mp., şi au fost deterioraţi doi pereţi exteriori din chirpici. Cauza probabilă a incendiului: burlan metalic amplasat necorespunzător faţă de materialele combustibile.

Sâmbătă, 26.12.2015, la ora 12:56, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din satul Almaş, comuna Gârcina. La locul indicat s-au deplasat şapte subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Pompierii au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia a ars funinginea depusă pe interiorul coşului de fum.

Sâmbătă, 26.12.2015, la ora 13:51, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o anexă gospodărească din localitatea Piatra Şoimului. La locul indicat s-au deplasat zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, precum şi patru membri ai Serviciului Volunntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Roznov, cu o autospecială. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor calificat proprietarului, în vârstă de 81 de ani, care a suferit arsuri şi l-au transportat la spital. Forţele au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia au ars afumătoarea şi carnea din aceasta (120 kg.), acoperişul construcţiei, pe o suprafaţă de 24 mp., un mc. de scândură de brad şi 200 kg. de cereale. Cauza probabilă a incendiului: afumătoare nesupravegheată.

Sâmbătă, 26.12.2015, la ora 22:06, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din satul Beţeşti, comuna Rediu. La locul indicat s-au deplasat opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, precum şi doi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Roznov. Foţele au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia a ars funinginea depusă pe interiorul coşului de fum.

Duminică, 27.12.2015, la ora 13:20, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o garsonieră aflată la parterul unui bloc din municipiul Piatra Neamţ, strada Ana Ipătescu. La locul indicat s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi au lichidat în scurt timp incendiul, în urma căruia au ars o masă pliantă din lemn şi materialele textile aflate lângă aceasta. Cauza probabilă a incendiului: scurtcircuit produs la un cablu electric defect.

Duminică, 27.12.2015, la ora 17:40, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la tabloul electric al unui apartament aflat la etajul unu al unui bloc din municipiul Piatra Neamţ, strada Mihai Eminescu. La locul indicat s-au deplasat zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, constatând că apartamentul era umplut cu fum. Pompierii au stins incendiul şi au evacuat fumul din apartament, folosind un motoventilator. Cauza probabilă a incendiului: scurtcircuit produs la tabloul de distribuţie.

Deblocare uşă – bătrân decedat în locuinţă

Joi, 24.12.2015, la ora 15:36, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că un bătrân care locuieşte într-un apartament aflat la etajul unu al unui bloc din municipiul Roman, Aleea Revoluţiei, nu răspunde la telefon sau la uşă. La locul indicat s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială, au deschis uşa apartamentului, unde bătrânul, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit, din nefericire, decedat.

Degajarea corpului unei bătrâne dintr-o fântână

Vineri, 25.12.2015, la ora 10:26, un bărbat a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ, prin apel la „112”, că există posibilitatea ca mama sa, cu vârsta de peste 70 de ani, să fi căzut în fântâna aflată în gospodăria acesteia, în satul Cârlig, comuna Dulceşti. La locul indicat s-au deplasat un ofiţer şi zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială, o ambulanţă SMURD şi un autoturism de serviciu. Un pompier, asigurat de colegi, a coborît şi a scos corpul bătrânei din fântâna adâncă de peste 20 de metri.

Sablare carosabil

Vineri, 25.12.2015, la ora 18:40, patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ s-au deplasat pe Bulevardul Traian din acelaşi municipiu şi au curăţat carosabilul, pe care existau lichide scurse de la autoturismele implicate într-un accident rutier, precum şi elemente din construcţia acestora, cu scopul de a putea fi reluată circulaţia în condiţii de siguranţă.

Degajare autoturism dintr-un sens giratoriu

Sâmbătă, 26.12.2015, la ora 02:01, trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman s-au deplasat pe Bulevardul Roman Muşat din acelaşi municipiu şi au degajat un autoturism ce rămăsese blocat într-o intersecţie cu sens giratoriu, în urma unui accident rutier.

Căutarea unui adolescent posibil înecat

Sâmbătă, 26.12.2015, la ora 13:39, un poliţist din comuna Hangu a anunţat că este posibil ca un adolescent să se fi înecat în lacul de acumulare Izvorul Muntelui. La locul indicat s-au deplasat opt subofiţeri din cadrul Gărzii Poiana Teiului cu o autospecială, o barcă pneumatică şi o ambulanţă SMURD. Pompierii au efectuat căutări până la ora 18:00 şi au reluat operaţiunile în ziua următoare (între orele 09:30 şi 16:00). Militarii au executat misiunea atât prin cercetarea de pe malurile apei, cât şi folosind barca pneumatică, pe o distanţă de peste 25 de kilometri.

Misiune de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Sâmbătă, 26.12.2015, la ora 16:48, o femeie în vârstă de 29 de ani a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ că a descoperit un element de muniţie în satul Poloboc din comuna Rediu, în timp ce aduna frunze din livada aflată în imediata apropiere a locuinţei. Echipa pirotehnică a unităţii, formată din doi subofiţeri, a ridicat un pistol Mosin Nagant, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii în condiţii de siguranţă. Militarii au efectuat cercetarea zonei, pe o suprafaţă de 100 mp., şi nu au descoperit alte elemente de muniţie.

118 misiuni SMURD

  • 52 de intervenţii în cazul situaţiilor de urgenţă cauzate de afecţiuni medicale;
  • 16 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme cauzate de căderi de la acelaşi nivel;
  • 14 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme în urma unor agresiuni;
  • 7 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme apărute în urma altor situaţii decât cele enumerate (traumatisme apărute de câteva zile, plăgi tăiate sau înţepate)
  • 4 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor implicate în accidente rutiere (au fost asistate 5 persoane);
  • 1 solicitare pentru a interveni în situaţia unei persoane care se afla în stare de inconştienţă. Apelul a fost înregistrat în ajunul Crăciunului, la ora 09:06. Echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă Roman a efectuat manevre de resuscitare cardio-pulmonară unui bărbat în vârstă de 80 de ani, din municipiul Roman, strada Ion Nanu, aflat în dormitorul locuinţei sale. După 50 de minute, medicul a declarat, din nefericire, decesul bătrânului.
  • 16 misiuni de acordare a primului ajutor calificat unor persoane care au suferit intoxicaţii (emanând halenă alcoolică), cele mai multe căzute în locuri publice.

În afara situaţiilor menţionate, echipajele SMURD s-au mai deplasat la 4 evenimente, fără a interveni, având în vedere că persoanele vizate au refuzat asistenţa medicală. În două situaţii, echipajele au fost întoarse din drum, deoarece situaţia de urgenţă a fost înlăturată, iar în alte două cazuri s-a constatat că e vorba de alarme false.

PUBLICITATE