10 ani de la expediţia lui Ticu Lăcătușu – Peak Europa


În urmă cu 10 ani, pe 18 octombrie 2006, Ticu Lăcătușu reușea să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Vîrful se numește „Europa Peak“, după cum l-a botezat nemțeanu, primul om care a pus bocancul pe culmea cotată la 6.403 de metri. „Am ajuns acolo primul, urmat la 15 minute de Frank și la circa 25 de minute de Goetz (n.r. – cei doi colegi germani). Aveam dreptul să dau un nume acestui vârf, încă necălcat de nimeni pâna atunci. L-am botezat Peak Europa. Frank și Gotz au fost de acord, și așa a rămas. Poza cu tricolorul a ieșit perfect“ – declara atunci Ticu Lăcătușu

Ticu Lăcătușu este și primul alpinist român care a cucerit Everestul (8.848 m), la 17 mai 1995. Printre premiile câștigate de Ticu Lăcătușu se numără “Trofeul Fair-Play” acordat de către Comitetul Olimpic Român pentru acțiunea de salvare din Everest (1994), marele premiu „Cel mai bun sportiv al anului” (alături de Gabriela Szabo) în 1999 și 3 premii de televiziune: premiul A.P.T.R pentru film-document („Alison Hargreaves – Regina Everestului”) în 1996, Marele Premiu la gala A.P.T.R. pentru documentarul „Alaska – Ultima Frontieră” în 1998 și premiul A.P.T.R pentru documentar etnografic („Țara Șerpașilor – Lumea de dincolo de nori”) în 2004.

D.M.B.
PUBLICITATE